Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder diabetesmedicijnen bij allochtone patiënten

Redacteur Zorg+Welzijn
Allochtonen van de eerste generatie gebruiken meer medicijnen tegen diabetes dan autochtonen. Dit verschil in verstrekking van diabetesgeneesmiddelen is verdwenen bij de tweede generatie allochtonen. Dat blijkt uit cijfers uit 2009 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Autochtonen gebruiken overigens vaak meer andere medicijnen dan allochtone mensen van de eerste generatie.
Minder diabetesmedicijnen bij allochtone patiënten

Allochtonen van de eerste generatie krijgen naar verhouding vaker een geneesmiddel tegen diabetes verstrekt dan autochtonen. Bij de tweede generatie allochtonen is dat verschil verdwenen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Daaruit komt ook naar voren dat ruim zeven op de tien Nederlanders in 2009 ten minste één geneesmiddel verstrekt kregen.

Minder vaak

Bijna acht procent van de eerste generatie allochtonen kreeg een diabetesmiddel in 2009. Bij gebruikers van de tweede generatie allochtonen was dat percentage ruim vier procent, gelijk aan dat van de autochtonen. Voor veel andere groepen geneesmiddelen geldt dat allochtonen van de eerste generatie die juist minder vaak verstrekt kregen dan autochtonen.

Antibiotica

Uit de cijfers blijkt dat in 2009 aan 62 procent van de mannen en aan 78 procent van de vrouwen ten minste één geneesmiddel is verstrekt, dat vergoed werd uit de verplichte basisverzekering. De meesten kregen antibiotica voorgeschreven. Verder kreeg 17 procent een middel tegen reuma of ontstekingen van het skeletspierstelsel verstrekt en 14 procent een maagzuurremmer. Zorgvisie – (Carolien Stam)

Lees ook

Uitval revalidatie onder allochtonenen twee keer hoger

Agis stelt komst Amsterdamse allochtonenpoli uit

Eerste ‘Allochtonenkliniek’ in Amsterdam

Allochtonen leunen te zwaar op mantelzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.