Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Minder misselijkheid na operatie onder narcose

Mark van Dorresteijn
Dankzij een herinneringssysteem is misselijkheid na een opertaie onder narcose eenvoudig terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG).
Minder misselijkheid na operatie onder narcose

Anesthesiologen van het OLVG onderzochten de toepassing van een automatisch herinneringssysteem om de naleving van de richtlijnen voor POMB (braken) te verbeteren. Anesthesioloog Jasper Kal: ‘We lopen bij het OLVG voorop met digitale anesthesieverslaglegging. Dat houdt in dat we sinds 2004 bloeddruk, pijnscores, misselijkheid en diverse andere gegevens van de patiënt bijhouden. Voor, tijdens en na de operatie. We hebben voor ons onderzoek dit systeem uitgebreid met “beslissingsondersteuning”. Bij patiënten met een verhoogd risico op misselijkheid geeft dit systeem een melding. De anesthesioloog kan vervolgens beslissen om via het infuus preventieve medicatie, POMB profylaxe, toe te dienen.’

Effectieve methode

De methode blijkt zeer effectief. De prognose van de patiënt verbetert. De percentages POMB zijn gedaald van 27 naar 23 procent. In de groep patiënten met een hoge kans op misselijkheid daalde het percentage zelfs van 47 naar 31 procent. Het onderzoek is gepubliceerd in het juni nummer van het British Journal of Anaesthesia.

Misselijkheid en POMB

Postoperatieve misselijkheid en POMB is een bekend probleem bij ongeveer een derde van alle patiënten die onder algehele anesthesie worden gebracht. Bij patiënten met een hoog risico kan het zelfs bij ruim twee derde van de operatiepatiënten voorkomen. POMB is de tweede oorzaak (na pijn) voor niet-geplande opnames na een operatie en kan complicaties veroorzaken. Voor een patiënt is braken na een operatie de meest ongewenste bijwerking.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: OLVG )

4 REACTIES

  1. Ben helemaal eens met collega Lupke. De Inspectie wil echter alles op zog. protocol hebben. Of de inhoud klopt of de medicijnen deugen of niet, maakt niet uit, als maar meer mappen, meer papieren, meer protocollen, dan zij ze hoogst tevreden………

  2. Lees alle reacties
  3. In mijn tijd noemde we dit PONV (voor de auteur en lezer, postoperative nausea en vomating) en werd gewoon op de anesthesielijst gezet op basis van de Apfel score. Dus geen piepje of bliebje op je monitor, gewoon nadenken! Hoe meer je automatiseerd binnen de anesthesie, hoe dommer de medewerkers en hoe meer gevaar..

  4. Postoperatieve misselijkheid en POMB is een bekend probleem. POMB staat voor “postoperatieve misselijkheid en braken”, dus dit is een rare zin. Beter meteen de afkorting uitleggen, dan snapt iedereen (auteur en lezer) wat er bedoeld wordt…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.