Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder overvallen in de zorg

Het aantal overvallen in de zorgsector is in 2008 meer dan gehalveerd ten opzichte van 2007. Dit in tegenstelling tot andere economische sectoren, waar het aantal overvallen vorig jaar juist is gestegen.
Minder overvallen in de zorg

In de eerste elf maanden van 2008 zijn zeven overvallen gepleegd op zorginstellingen. In 2007 lag het aantal overvallen bij zorginstellingen in totaal op achttien. Deze cijfers zijn afkomstig van de landelijke overvalcoördinator Paul Reijenga. De landelijke overvalcoördinator maakt overvalcriminaliteit inzichtelijk en zorgt voor een effectieve samenwerking met vertegenwoordigers van detailhandel, bedrijven en geldinstellingen om overvalcriminaliteit tegen te gaan. Volgens Reijenga daalde het totale aantal overvallen vanaf 2003, het jaar waarin men begon overvallen apart te registreren.Totdat het in 2007 de verkeerde kant opging. Vanaf dat jaar is het aantal overvallen landelijk in de meeste sectoren gaan stijgen.

Mogelijk doelwit

Waarom de zorg geen last lijkt te hebben van deze algemene stijgende tendens, staat volgens Reijenga niet vast. “Je moet voorzichtig zijn met het trekken van conclusies op basis van lage cijfers.” Een mogelijke reden kan volgens hem zijn dat overvallers de zorg nog niet ontdekt hebben. “Meestal overvallen criminelen objecten waar ze zelf vaak komen of de omgeving kennen. Wellicht is het zo dat criminelen niet vaak in het verzorgingshuis komen.” Hier tekent de overvalcoördinator bij aan dat overvallen op woningen van ouderen wel steeds vaker voorkomen. “Dat zou kunnen betekenen dat een verzorgingshuis een mogelijk doelwit zou kunnen worden. Maar je hebt in het verzorgingstehuis natuurlijk wel personeel rondlopen dat een oogje in het zeil houdt.”

Medicijnen als verdovend middel

Volgens woordvoerder Jelle Egas van het Nederlands Politie Instituut gaat het bij overvallen in de zorg niet altijd om geld, maar bestaat de buit vaak uit medicijnen die als verdovend middel gebruikt kunnen worden. Reijenga heeft met verschillende bedrijfstakken, zoals de detailhandel en de horeca, contact in het kader van overvalpreventie. Met de brancheorganisaties in de zorg is nog geen overleg. “Wij staan daar wel helemaal open voor. Maar de cijfers geven niet direct aanleiding voor overleg met de zorg.” Zorginstellingen die het risico op een overval willen verkleinen, kunnen dat met een paar stappen doen. Volgens Reijenga is het voor de preventie van verschillende vormen van criminaliteit goed ruimtes in te delen in kleinere, afzonderlijk afsluitbare compartimenten. Daarnaast moet het aantal mensen met toegang tot de instelling zo beperkt mogelijk gehouden worden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Roofoverval op Dijkzigt Ziekenhuis

Ziekenhuisbezoekers verijdelen ontsnappingspoging

Belgische ziekenhuizen schakelen stewards in tegen dieven

1 REACTIE

  1. Jaja..lekker handig als er opernbare avonden zijn voor mensen van buitenaf en de receptie is gesloten..Houd dan maar eens toezicht op entree met hooguit 8 personeelsleden over ruim 200 bewoners..
    Laat staan de nachten met hooguit 2 nachtdiensten..sstt..laat de criminelen dit maar niet lezen..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.