Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minder sterfte door beter meten ongeborenen

Mark van Dorresteijn
Het relatief hoge aantal kinderen dat in Nederland kort voor, tijdens en na de geboorte overlijdt, kan verminderen door het ongeboren kind aan het begin van de laatste drie maanden van de zwangerschap via een echo op te meten. Dat constateert gezondheidswetenschapper Paul de Reu van de universiteit in Maastricht.
Minder sterfte door beter meten ongeborenen

Tot nu toe gebeurt dat bij een normale zwangerschap alleen handmatig, maar dat blijkt niet altijd goed te gaan, aldus de wetenschapper die deze maand promoveert op een onderzoek naar het voorkomen van zogenoemde perinatale sterfte.

Groeiachterstand

De Reu beoordeelde gevallen van babysterfte in de regio’s Amsterdam, Den Bosch – Tilburg en Zuid-Limburg over een langere periode. Hij concludeert dat in tien procent van de gevallen het risico niet goed werd ingeschat of dat de behandeling niet voldeed. In een aantal gevallen had de sterfte voorkomen kunnen worden, als tijdig was gezien dat de foetus een groeiachterstand had.

Van palpatie naar echoscopie

In Nederland is het gebruikelijk dat een arts of verloskundige bij een gewone zwangerschap van een gezonde moeder het formaat van de baby schat door met de handen op de buik te voelen, de zogenoemde palpatie van de baarmoeder. De Reu pleit ervoor om deze vaardigheid te vervangen door een echoscopie. Dat gebeurt al wel bij risicozwangerschappen en bij moeders die een meerling verwachten. Deze groepen baren minder prematuren die niet in leven blijven.

Commissie babysterfte

Volgens de wetenschapper zijn de cijfers over perinatale sterfte in Nederland die nu bekend zijn slechts het topje van de ijsberg. “Tegenover ieder sterfgeval staat een onbekend aantal gevallen waarbij het toevallig toch goed ging.” De Reu pleit voor bestudering van elk geval van babysterfte door een commissie van deskundigen op zowel lokaal als regionaal en landelijk niveau. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

PvdA wil verder met aanpak babysterfte

Klink: Extra geld beschikbaar tegen babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.