Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Minister Blok enthousiast over zorghypotheek

Marit van Os
Minister Stef Blok (VVD) van Wonen omhelst het plan om zorgbehoevende mensen een lening te laten nemen op de overwaarde van hun huis. Met deze zogeheten zorghypotheek kunnen zij de zorg aan huis en de aanpassingen in huis betalen. Dat meldt het Financieele Dagblad.
Minister Blok enthousiast over zorghypotheek

Met de zorghypotheek is het huis verkopen niet nodig. Enige voorwaarde is dat Blok op deze hypotheek geen overheidsgaranties hoeft te geven. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Uit recent onderzoek blijkt dat een behoefte is aan zeker 84.000 huizen, die zouden moeten worden aangepast met bijvoorbeeld een traplift om er te kunnen blijven wonen. Het voorstel voor een zorghypotheek komt van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), zo meldt het FD.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Weet je welke zin je thans veel hoort in verpleeg en verzorgingstehuizen: ‘Mijn man en ik hebben gestudeerd, hebben heel hard gewerkt, zijn zuinig geweest, hebben een pensioen en eigen huis opgebouwd en nu kunnen we onze AOW, pensioen, spaargeld en huis inleveren voor mensen die ‘lang leve de lol’ als levensmotto hadden en voor immigranten die geen of nauwelijks rechten hebben opgebouwd of konden opbouwen, ook nog in een tehuis waar veel management graaiers zitten en zo slecht wordt geleid dat ik wel veel moet betalen’

  3. Een aanpassing van het huis zodat men thuis kan blijven wonen is vaak enorm kosteneffectief, want wonen in een verzorgings- of verpleeghuis is veel duurder. En nu moeten de mensen waarom het gaat die aanpassing zelf gaan betalen? Waarom accepteren we niet gewoon dat goede zorg geld kost, en dat door de vergrijzing de zorgkosten zullen stijgen? Na 2040 gaat de bevolkingsopbouw qua leeftijd weer normaliseren, dus het is een tijdelijke stijging. Bovendien is hier vrij makkelijk onderuit te komen, door te zorgen dat je je geld verdeeld hebt onder je kinderen voordat je oud wordt.
    Mogelijk zijn de zogenoemde keukentafelgesprekken wel een goede zaak, om te zorgen dat aangevraagde zorg ook nodig is i.p.v. een gratis luxe. En het maatschappelijk inzetten van de mensen in de bijstand die gezond van lijf en leden zijn, daar ben ik ook helemaal voor.
    Maar om nu de zorgbehoevende mensen zelf hun huisaanpassing te laten betalen?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.