Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Minister heeft geen geld over voor zorg in de buurt’

Redacteur KinderopvangTotaal
Het beleid van minister Schippers om de zorg dichter in de buurt te brengen, kan niet worden uitgevoerd. In ieder geval niet door de huisartsen, want “de minister heeft er geen geld voor over.” Dat stelt Steven van Eijck, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging. De LHV heeft dinsdag een spoedprocedure bij de bestuursrechter aangevraagd over de korting van 98 miljoen euro in 2011.
‘Minister heeft geen geld over voor zorg in de buurt’

“Minister Klink feliciteerde ons met een overschrijding van 120 miljoen euro. Die overschrijding komt voort uit de overheveling van zorg van de tweede naar de eerste lijn. Deze minister ziet het als een budgetoverschrijding die ze terug wil halen. Terwijl huisartsen hebben geïnvesteerd in uren en materiaal om ziekenhuiszorg over te nemen. De zorg voor groepen patiënten met een chronische ziekte is door inzet van huisartsen beter en gemakkelijker. Om de huisartsen de rekening te laten betalen, is onrechtvaardig.”

Procedure

Aldus luiden de argumenten van de Landelijke Huisartsen Vereniging om een procedure te beginnen bij de bestuursrechter. De LHV wil dat minister Schippers de korting van – bijgesteld – 98 miljoen voor 2011 intrekt. De minister heeft inmiddels aangekondigd ook in 2012 een korting op het huisartsenbudget door te moeten voeren vanwege te verwachten overschrijdingen. Ze verlaagde de korting van 98 miljoen met aftrek van de indexering naar 74 miljoen en bestempelde dat als “het eindbod”. Volgens Van Eijck gaat het om de reguliere compensatie voor gestegen kosten. “Dit kan niet als vermindering van de bezuiniging worden gezien. Al doet de minister het zo voorkomen.”

Geen geld

Als op het budget – de tarieven – voor de huisartsen moet worden gekort, is het volgens LHV-voorzitter Van Eijck “onder de gegeven omstandigheden niet mogelijk meer zorg van de tweede naar de eerste lijn te verplaatsen. Ze heeft er geen geld voor over.” Schippers wil de huisartsen graag betrekken in haar beleid ‘Zorg en ondersteuning in de buurt’, waarbij de overheveling van zorg naar de eerste lijn juist belangrijk is.

Regels

De huisartsen zien er geen brood in. “Om te bezuinigen moeten huisartsen minder werk verzetten”, schrijft de LHV in een brief aan het ministerie. “Wij zullen aan individuele artsen uitleggen wat de gevolgen zijn van hun handelen om binnen het budgettaire kader te blijven”, legt Steven van Eijck omzichtig uit. “We kunnen niet voorschrijven wat huisartsen moeten doen om te bezuinigen, dat is tegen de regels van de NMa. Waar het om gaat is dat we geen nieuwe initiatieven moeten beginnen, zoals integratie van huisartsenposten en spoedeisende hulp. We hebben nu gezien dat het succes een jaar later wordt wegbezuinigd.”

Debat

Komende donderdag wordt in een algemeen overleg in de Tweede Kamer gedebatteerd over de korting en het budget van de huisartsen en over ‘Zorg in de buurt’. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer:

Eindbod minister Schippers aan huisartsen

Edith Schippers komt huisartsen tegemoet

Huisartsen stoppen samenwerking met ziekenhuizen

Huisartsenkorting zorgt voor veel verwarring

2 REACTIES

  1. Maar wel om de top zijn zakken te vullen(interim-bestuurders!)
    Hierbij nog een beroep(1000000000ste!) op volgende stelling.
    “Zullen we niet als de weerlicht terug naar de kleinschaligheid gaan , waar er misschien toch meer empathie voor de patient bestaat?”

  2. Lees alle reacties
  3. Huisartsen moeten niet klagen, maar nu eens echt samenwerken, met de specialistisch verpleegkundigen zoals de diabetisch, oncologie, copd, dementie enz. Door de slechte samenwerking met de huisartsen dreigen deze specialisten op straat te komen,
    Die enkele huisartsen die wel goed samenwerken verdienen een pluim.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.