Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Klink: Orbis mag failliet

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil een mogelijk faillissement van Orbis Medisch en Zorgconcern niet koste wat kost voorkomen. Dat antwoordt de minister op vragen van SP-Kamerlid Henk van Gerven. Klink denkt niet dat de ziekenhuiszorg in de zuidelijke regio ontoereikend wordt na een faillissement van Orbis.
Minister Klink: Orbis mag failliet

Van Gerven vraagt Klink om een reactie op de berichten dat niemand het zorgconcern financieel wil bijstaan. “Noch de banken, noch het Rijk, noch de provinciale overheid wil over de brug komen voor de organisatiekosten van 20 miljoen euro”, volgens Van Gerven. Vorige week werd bekend dat ook verzekeraar CZ niet zal helpen met een kapitaalinjectie.

Miljoenenverlies

Daarmee blijft enkel de gemeente Sittard-Geleen over als mogelijke geldschieter. Het zorgconcern lijdt een verlies van twee tot drie miljoen euro per maand. Vindt Klink dat de gemeente moet bijspringen om het noodlijdende Orbis te helpen? “Provincie en gemeenten moeten hun eigen afweging maken”, antwoordt Klink.

Zorgverzekeraar CZ

Over de positie van zorgverzekeraar CZ meldt Klink dat zij open staan voor een gesprek, maar verder geen rol voor zichzelf ziet in dit verhaal. “Dat wij zouden betalen, is een illusie”, zei de persvoorlichter van CZ onlangs nog tegen Zorgvisie. “Net als dat ziekenhuis zelf.”

College Saneringen Zorginstellingen

Kamerlid Van Gerven vraagt ook of Klink bereid is het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) een onderzoek te laten uitvoeren naar de financiële situatie van Orbis. Klink meldt dat hij vertrouwen heeft in de raad van bestuur van het zorgconcern en dat zij volgens de minister een scherpe blik heeft voor de financiële nood van Orbis. “Een onderzoek van het CSZ heeft naar mijn mening op dit moment geen toegevoegde waarde.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

CZ: ‘Geld voor noodhulp Orbis is een illusie’

Orbis huurt interim voor 600.000 euro per jaar

Gunning: ‘Klink moet meer doen aan preventie’

Orbis bereikt principeakkoord met vakbonden

Concurrent aast op Orbis Thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.