Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Minister mag NZa-besluiten vernietigen

Als besluiten van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in strijd zijn met het algemeen belang, mag de minister ze vernietigen. Een Kamermeerderheid heeft hier vandaag voor gestemd in een amendement van Renske Leijten (SP) en Eelke van der Veen (PvdA).
Minister mag NZa-besluiten vernietigen

In een debat over de zogenoemde kaderwet voor zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) heeft het parlement de bevoegdheden van de NZa sterk ingeperkt. Deze kaderwet bevat een clausule die erin voorziet dat besluiten van zbo’s die niet wenselijk geacht worden, vernietigd kunnen worden door de betreffende minister. Minister Schippers van VWS wilde deze bevoegdheid niet en had de NZa uitgesloten van deze clausule. Met een amendement hebben Kamerleden van onder andere de PvdA, SP en PVV hier nu een stokje voor gestoken. In de wetswijziging staat dat ‘vooral verstrekkende besluiten van de NZa die de toegankelijkheid van de zorg wijzigen en waarover politiek en maatschappelijk nog geen consensus bestaat’, het risico lopen door de minister vernietigd te worden. Renske Leijten: “Ik ben erg blij dat de politiek niet toestaat dat we in de toekomst horen ‘daar gaan wij niet over’. Niet een toezichthouder die de oppermachtige baas is, maar een instrument voor de politiek om in te grijpen!”

Last resort

Kamerlid Eelke van der Veen zegt: “Je moet het vooral zien als een ‘last resort’ voor de bewindspersonen. Als bijvoorbeeld de tarieven voor apothekers door de NZa te hoog worden vastgesteld, vinden wij dat de minister moet kunnen ingrijpen. Schippers wilde dat niet, waarschijnlijk vanuit de VVD-ideologie van zoveel mogelijk bevoegdheden decentraliseren. De wet is nu zo aangepast dat de minister wel kan worden bewogen om NZa-besluiten te vernietigen.” De NZa onthoudt zich van commentaar over deze maatregel. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa verplicht 23 ggz-aanbieders tot leveren kostprijsgegevens

Ggz-therapeuten teleurgesteld in NZa

NZa: Bevoorschotting voor vrijgevestigden in ggz in 2011

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.