Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister: ‘Deel failliete ziekenhuis Lelystad kan mogelijk behouden blijven’

Redacteur Zorgvisie
Volgens minister Bruins is het mogelijk om de patiëntenzorg in de failliete ziekenhuizen Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen op een goed en veilig niveau te houden. Tevens wordt onderzocht of een deel van de ziekenhuiszorg in Lelystad behouden kan blijven.
Foto: Tweede Kamer

Dat schrijft Bruins in een brief aan de Tweede Kamer.

Deel van de ziekenhuiszorg in Lelystad behouden

De curatoren van de MC IJsselmeerziekenhuizen hebben de minister laten weten dat de komende periode wordt gebruikt om te onderzoeken of een deel van de ziekenhuiszorg in Lelystad behouden kan blijven. ‘Zij gaan hierover in gesprek met de ziekenhuisbesturen in de regio’s en de zorgverzekeraars.’ Wanneer de afdelingen spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad definitief sluiten, dan is dat nadelig voor het Westfries Gasthuis in Hoorn. ‘Het Westfries Gasthuis in Hoorn wordt dan bestempeld als een ‘gevoelig ziekenhuis’ voor de 45 minuten-norm, voor zowel de seh als voor de acute verloskunde. Ik zal het Westfries Gasthuis en de grootste zorgverzekeraar in de regio dit laten weten, zodat zij ervan op de hoogte zijn dat deze afdelingen niet mogen sluiten als de betreffende afdelingen in Lelystad sluiten’, schrijft Bruins.

Overeenstemming bereikt

Om patiënten goede en veilige zorg te garanderen, hebben curatoren van beide ziekenhuizen overeenstemming bereikt met de zorgverzekeraars over de financiering van de gecontroleerde afbouw van de zorg in de ziekenhuizen. ‘Om ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen ook na het faillissement hun medische aansprakelijkheidsverzekering behouden, staat het ministerie van VWS garant voor eventuele claims die vallen binnen het eigen risico van de beide ziekenhuizen. Voor de korte termijn is hiermee de mogelijkheid gecreëerd om de patiëntenzorg in beide ziekenhuizen op niveau te houden.’

Regionaal Overleg Acute Zorg

Op 25 oktober is het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) regio Zwolle bijeen geweest. ‘Bij dat overleg waren vertegenwoordigers van de ziekenhuizen uit de regio 1, de huisartsen, regionale ambulancevoorzieningen, curatoren van de MC IJsselmeerziekenhuizen, en zorgverzekeraar Zilveren Kruis aanwezig’, aldus Bruins. ‘Zij hebben met name gekeken naar wat er op hele korte termijn moet gebeuren op het gebied van patiëntenzorg en welke mogelijkheden en capaciteit er bij de andere zorgaanbieders aanwezig is om patiënten op te vangen. Ook is besproken welke acties moeten worden ondernomen om ervoor te zorgen dat de patiëntenzorg op korte termijn goed blijft verlopen. Maandag vindt een vervolgoverleg plaats binnen het ROAZ. Ook de RAV Flevoland heeft mij laten weten dat zij in kaart hebben gebracht wat er bij sluiting van de IJsselmeerziekenhuizen nodig is voor de ambulancezorg. Er vindt goed overleg plaats tussen de RAV en de zorgverzekeraar, buurregio’s en veiligheidspartijen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.