Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ministerraad wil einde aan risicovolle derivaten

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen en andere organisaties die (mede) met publiek geld worden gefinancierd, kunnen binnenkort niet langer speculeren met derivaten en soortgelijke complexe financiële producten.
Ministerraad wil einde aan risicovolle derivaten

De ministerraad heeft daartoe een voorstel aangenomen op voorstel van minister Dijsselbloem van Financiën. Hiermee wordt invulling gegeven aan een afspraak uit het regeerakkoord.

Afdekken renteschommelingen

In het overkoepelende beleid komt naar voren dat derivaten alleen ingezet mogen worden om – op verantwoorde wijze – renteschommelingen af te dekken. Om dit te realiseren komt er een lijst met toegestane derivaten. Met deze werkwijze wordt bovendien voorkomen dat financiële instellingen de regels omzeilen via nieuwe, aangepaste derivaten.

Bewijs van expertise

Willen zorginstellingen aan de slag met derivaten, dan moeten zij aantonen dat zij over voldoende expertise beschikken. De organisatiestructuur moet voldoende waarborgen bevatten en in jaarverslagen moet op transparante, complete en inzichtelijke wijze verantwoording worden afgelegd over het gebruik van derivaten. Een ander element uit de nieuwe, aangescherpte aanpak is de introductie van een verplichte modelovereenkomst. Bestaande contracten die niet aan de nieuwe regels voldoen moeten worden afgebouwd.

Ontwikkeling wet- en regelgeving

Het nieuwe beleid moet uiteindelijk op Prinsjesdag klaar moet zijn. Ministers zullen dit vervolgens vertalen naar specifieke wet- en regelgeving voor bijvoorbeeld de zorg- of onderwijssector. Deze specifieke regels mogen nooit soepeler zijn dan het overkoepelende beleid.

1 REACTIE

  1. Nu veel zorginstellingen tot hun nek toe in zeer risicovolle derivaten zitten wordt ook NA JAREN onze ministerraad wakker — WAT EEN BLAMAGE VOOR ‘ONZE’ VOLKSVERTEGENWOORDIGERS. Zo willen ze zich genoemd hebben, maar ik bestempel ze als zielige zeer goed verdienende lamballen.
    Maar bedenk: het wegwerken van deze zeer risicovolle beleggingen GAAT TEN KOSTE VAN DE PATIENT, wees daarvan overtuigd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.