Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Mishandeling ouderen maximaal straffen’

Redacteur KinderopvangTotaal
Het aantal meldingen van ouderenmishandeling is in 2011 met 16 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Bij een derde gaat het om ontspoorde zorg door mantelzorgers. Vandaag begint een voorlichtingscampagne om het taboe op ouderenmishandeling te doorbreken: “Ouderen in veilige handen”.
‘Mishandeling ouderen maximaal straffen’

Bij de meldpunten Ouderenmishandeling zijn vorig jaar 994 meldingen gedaan. Dat is 16 procent meer dan in 2010. Het is niet duidelijk waardoor de stijging van het aantal meldingen wordt veroorzaakt. Mensen die ouderen mishandelen of uitbuiten moeten maximaal en zwaar worden gestraft, zei staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Pleger

Het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling maakte donderdag de cijfers bekend. Meestal zijn het professionals die de mishandeling melden. Bij een derde van de meldingen gaat het om ontspoorde zorg, bij tweederde is de mishandeling opzettelijk. Kinderen en kleinkinderen zijn in 43 procent van de gevallen de pleger.

Inspectie

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten maakt zich zorgen over het afnemend aantal meldingen bij Inspectie voor de Gezondheidszorg. Daar kunnen mensen die in de zorg werken hun verdenkingen melden. ‘In het begin liep dat heel snel, maar daarna zakte het een beetje in. Dat is een alarmpunt,’ aldus de staatssecretaris.

Campagne

Vandaag, vrijdag 15 juni, begint de voorlichtingscampagne “Ouderen in veilige handen” om mensen alert te maken op mishandeling en misbruik van ouderen. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto:

Lees meer

IGZ: ‘Ouderenmishandeling wordt nog slecht gemeld’

Nieuw meldpunt ouderenmishandeling bij IGZ

Huisarts moet signalen ouderenmishandeling beter herkennen

2 REACTIES

  1. Moet de overheid/politiek ook niet afvragen waarom met name onder mantelzorgers in toenemende mate zich schuldig maakt aan ouderenmishandeling? Dit ligt complexer denk ik dan even zwaarder straffen. We hebben het over mantelzorgers die jarenlang, steeds meer en intensievere, zorg moeten verlenen aan hun (hopelijk nog) geliefde. Iemand mentaal en fysiek uithollen kan veel problemen veroorzaken en uitlokken. Begin daarom eens met een goed onderzoek naar de plegers, hun eigen gezondheidstoestand, aantal jaren actief als mantelzorger, aandoening van de oudere etc. Mogelijk dat hier een interessant patroon uit naar voren komt.
    Ernstige psychische aandoeningen (en bijv. dementie) kunnen zelfs de meest gepassioneerde/liefdevolle familie laten verzuchten naar een ‘verlossing’.

  2. Lees alle reacties
  3. Prima idee, maar dan de overheid ook maar even een taakstrafje geven.
    Afgelopen week werd ik er verdrietig van. Ouderen moeten in verzorgingstehuizen weer los in de rolstoel gaan zitten, dan zijn ze ongebonden. Maar demente ouderen weten soms helemaal niet meer hoe zwaartekracht werkt. Ik heb nu al voor de tweede keer gezien dat een patiente bont en blauw in de rolstoel zat omdat ze er uit was gevallen. Gezicht blauw, armen beschadigd, huid gescheurd en flink onder de hechtingen. Dan leren ze t wel zou je zeggen maar zo is het niet. Deze vrouw heeft geen idee hoe al die beschadigingen zijn gekomen. Ze voelt zich ernstig bedreigd in haar tehuis, want “iemand” heeft dit haar aangedaan. Ze vertrouwt niemand meer, is nu boos op alles en iedereen om haar heen. Voor haar al een tijdje geen leuke activiteiten meer, want ze wil in haar hoekje stil blijven zitten en iedereen moet uit haar buurt blijven. Echt gewoon zielig, en gezien dit een regel is die van hogerhand is opgelegd, zou ik graag een van de bedenkers van die regels willen laten vallen. Het zal je moeder maar zijn. Hartverscheurend. Ik denk er over om stiekem foto’s te nemen van die beschadiging, want het is te gek voor woorden. Regeltjes over vrijheid en bewegen verzinnen is leuk, maar in de praktijk is het een ramp voor sommigen. Een baby laat je ook niet zonder tuigje in een kinderstoel zitten, die moet af en toe ook vast voor de eigen veiligheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.