Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MKB wil verplichting voor zieken afkopen

DELFT - Midden- en Kleinbedrijf Nederland (MKB) onderzoekt de mogelijkheden voor middelgrote en kleine ondernemers om hun zieke en gehandicapte werknemers in dienst te laten treden van een re-integratiebedrijf. Op die manier dragen de werkgevers tegen betaling hun verplichtingen bij ziekte en voor het herplaatsen van afgekeurd personeel over aan gespecialiseerde bureaus.

Een woordvoerster van de werkgeversorganisatie zei maandag dat voorzitter Ella Vogelaar van Boaborea, de brancheorganisatie voor arbodiensten en re-integratiebedrijven, MKB-voorzitter Loek Hermans daartoe een voorstel heeft gedaan. “Wij vinden het zeer interessant en gaan het intern uitwerken”, aldus de zegsvrouw.

MKB-Nederland klaagde eerder dit jaar dat het voor kleinere organisaties vrijwel onmogelijk is om deels afgekeurd personeel aan een andere, passende functie te helpen.

Goedkoper

Volgens de woordvoerster blijkt het nu misschien goedkoper om iemand, van wie al snel duidelijk is dat hij door een ziekte of ongeluk niet verder kan in zijn huidige functie, tegen betaling van bijvoorbeeld een jaarsalaris in dienst te laten treden bij een re-integratiebedrijf. Daar wordt vervolgens gewerkt aan de bemiddeling naar ander werk.

‘Klassiek voorbeeld’

“Een klassiek voorbeeld is een kapster met kapperseczeem”, stelt de zegsvrouw. Kappers zijn vaak kleine bedrijven, met weinig verschillende functies. Voor werknemers met een arbeidshandicap moet hier al gauw in een andere sector naar een geschikte werkplek worden gezocht.

Veel vragen

MKB-Nederland heeft nog wel veel vragen over de voorwaarden waaronder een zieke medewerker overgedragen kan worden. Zo is van belang dat de werknemer de overstap naar een andere werkgever zelf wil maken. Ook is de betaling van een jaarsalaris waarschijnlijk al snel te veel gevraagd van ondernemers. Werkgevers zijn verplicht om het loon van ziek personeel in de eerste twee jaar van verzuim door te betalen. Zij zijn alleen goedkoper uit als zij in het begin van deze twee jaar onder de loondoorbetalingsverplichting uit weten te komen door de werknemer in dienst te laten treden van het re-integratiebedrijf. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.