Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Moeizame onderhandelingen cao-VVT op komst’

De vakbonden NU’91, CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en FBZ hebben de cao voor de sector verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) opgezegd. Met deze zet willen de bonden voorkomen dat de onderhandelingen net zo lang duren als de onderhandelingen voor de vorige cao uit 2010.
‘Moeizame onderhandelingen cao-VVT op komst’

De huidige cao, voor ruim 400.000 werknemers in de VVT, loopt tot 1 maart 2012. Volgens de bepalingen uit de cao moet een van beide partijen de cao twee maanden van tevoren opzeggen. Gebeurt dit niet, dan kunnen de werkgevers de cao ongewijzigd met een jaar verlengen. Daarom hebben de bonden eind december een brief gestuurd naar brancheorganisaties ActiZ en BTN.

Noodzaak om te onderhandelen

“Het opzeggen van de cao is inderdaad ook deels een stok achter de deur voor de werkgevers”, zegt woordvoerder Karin Weerts van vakbond NU’91. “De onderhandelingen voor de huidige cao waren een moeizaam proces. We weten dat de werkgevers heel tevreden zijn over de huidige cao en niet zo’n noodzaak zien om te onderhandelen. Met het opzeggen van de cao’s voorkomen we een lange onderhandeling waarin de oude cao van kracht blijft.”

Zwakke rechtspositie

Woordvoerder Pauline Fuhri van werkgeversorganisatie ActiZ vermoedt dat de onderhandelingen in maart moeizaam zullen verlopen. “Het is gebruikelijk dat werkgevers de cao opzeggen. Werknemers lopen nu het risico dat er straks geen cao van kracht is en dus een zwakke rechtspositie hebben.”

Speerpunten

De bonden hebben alvast speerpunten genoemd, waaronder scholing en ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, veiligheid, kraamzorg en contractsomvang, inzetbaarheid en roostering. Fuhri: “Werkgevers zijn in principe tevreden met de cao die er nu ligt. Eventuele speerpunten vanuit onze kant kunnen we nu nog niet bekendmaken.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Achterban akkoord met cao VVT

Eenzijdig loonbod cao VVT dreigt

Onderhandelingen cao VVT lopen opnieuw vast

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.