Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Moerkamp wil inzetten op gepast gebruik

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Het kwaliteitsinstituut moet ervoor zorgen dat doelmatigheid een belangrijk onderdeel wordt van richtlijnen. Dat zegt Arnold Moerkamp, voorzitter College voor zorgverzekeringen, onder wiens verantwoordelijkheid het kwaliteitsinstituut valt, in een interview in Zorgvisie Magazine dat op 25 mei is verschenen.
Moerkamp wil inzetten op gepast gebruik

Moerkamp verwacht niet veel heil van grote ingrepen in het verzekerde pakket om te bezuinigen. Hij wil vooral inzetten op ‘gepast gebruik’. Artsen moeten niet meer zorg voorschrijven dan nodig is. Als voorbeeld noemt hij de operatierobots voor prostaatkanker. Nederland heeft er maar vier nodig voor de circa 1400 mensen die daar jaarlijks baat bij hebben, maar ‘elk zichzelf respecterend ziekenhuis wil er een’, aldus Moerkamp. Om die investering terug te verdienen, gaan ziekenhuizen meer produceren dan nodig.

Moerkamp: doelmatigheid in beleidsregels vastleggen

Het is aan zorgverzekeraars om overbehandeling aan te pakken, vindt Moerkamp. Als dat niet werkt, ‘kunnen wij in beleidsregels voorschrijven dat bepaalde behandelingen alleen in specifieke gevallen worden voorgeschreven, anders is het geen verzekerbare zorg’. (Zorgvisie – Bart Kiers) Foto: Mieke Meesen

Lees meer:

CVZ verandert naam in Nederlands Zorginstituut

Arnold Moerkamp gaat CVZ leiden

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.