Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mondriaan op zoek naar joint ventures

De Limburgse ggz-aanbieder Mondriaan wil zoveel mogelijk gaan samenwerken met externe partners in haar ondersteunende kantoren. Dat zegt directeur Paul Schefman van Mondriaan Services. Voor diensten als personeelszaken en vastgoed worden nog externe partners gezocht. Voor de facilitaire dienst is al samenwerking gevonden met facilitaire dienstverlener Vebego.
Mondriaan op zoek naar joint ventures

De raad van bestuur heeft als strategisch doel geformuleerd dat twintig procent van de omzet dit jaar op de commerciële markt verdiend moet worden. Mede om dit doel te realiseren zit Mondriaan midden in een grote bestuurlijke reorganisatie. “Mondriaan gaat na of het mogelijk is om in samenwerking met een commerciële of andere zorgpartij joint ventures op ondersteunende gebieden neer te zetten. Enerzijds om de ondersteuning naar Mondriaan verder te optimaliseren en anderzijds om de markt op te gaan om andere bedrijven te gaan bedienen”, zegt Schefman.

Vebego

Zo wil Mondriaan Services samen met facilitaire dienstverlener Vebego de markt op voor schoonmaakdiensten bij zorginstellingen. Het is de bedoeling dat de partners een gezamenlijk bedrijf oprichten dat in eerste instantie bij Mondriaan gaat schoonmaken, maar in tweede instantie ook bij andere klanten aan de slag gaat. Dit model moet ook voor de afdelingen facilities, vastgoed, hrm, consultancy, ict en financiën ingevoerd gaan worden. In januari 2011 moet de reorganisatie afgerond zijn. Schefman verwacht geen verlies van arbeidsplaatsen. “Als het aan ons ligt zullen geen banen verdwijnen.”

Besluitvorming Mondriaan

Ook de besluitvorming wordt aangepakt bij Mondriaan. Beslissingen moeten minder vaak op het centrale bestuursbureau genomen worden en vaker op divisieniveau. De divisiedirecteuren krijgen daarom een stafbureau ingericht met een financieel consultant, een personeelsconsulent en een directiesecretaris.

Functieomschrijvingen

In een ander traject werkt Mondriaan aan het terugbrengen van het aantal functieomschrijvingen binnen het bedrijf: van 350 omschrijvingen naar zeventig nieuwe kernfuncties. Schefman: “Mede door de verschillende fusies in het verleden hebben we veel verschillende functieomschrijvingen geërfd. Bepaalde taken worden nu wel op twintig verschillende manieren omschreven. Dit gaan we in goed overleg terugbrengen naar zeventig kernfuncties zonder dat de medewerkers daarvan negatieve gevolgen ondervinden.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Mondriaan en GGZ in Limburg breken fusie af

Stichting Sint Jacob in joint venture met Vebego

GroenekruisDomicura in zee met Vebego

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.