Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monitoring op afstand voor patiënten met chronische darmontsteking

Mark van Dorresteijn
Maastricht UMC+ gaat patiënten met een chronische darmontsteking op afstand volgen met een digitale tool, genaamd Mijn IBD-coach. Deze tool is ontwikkeld door artsen van Maastricht UMC+, in samenwerking met Atrium MC, Orbis MC, patiëntenvereniging CCUVN en het bedrijf Sananet. Deze week is een pilotproject gestart om de digitale tool te testen.
Monitoring op afstand voor patiënten met chronische darmontsteking

Het doel van dit e-care-project is om patiënten op afstand te volgen en te waken over de veiligheid van de behandeling. Bovendien reikt de tool de patiënt veel informatie aan, krijgt de patiënt meer macht over zijn situatie en is er veel aandacht voor aspecten van een chronische aandoening die nogal eens onderbelicht blijven, zoals vermoeidheid, angst en depressie en arbeidsparticipatie.

Controlebezoekjes

Het Maastricht UMC+ heeft ongeveer 1500 patiënten met een chronische darmontsteking (ofwel IBD, Inflammatory Bowel Disease) in behandeling. De regio Zuid-Limburg telt in totaal ongeveer 4300 IBD-patiënten. Patiënten met zo’n chronische darmontsteking komen momenteel minimaal eens per jaar naar het ziekenhuis voor controle, en als ze afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva) slikken, zelfs drie à vier keer per jaar. Vaak zijn die bezoekjes niet echt nodig, omdat de ziekte onder controle is. Anderzijds is het zo dat de ziekte nog wel eens plotseling wil opvlammen. Die opflakkeringen zijn onvoorspelbaar, en het komt nogal eens voor dat patiënten in de thuissituatie de signalen niet onderkennen of negeren, met ernstige complicaties tot gevolg.

Mijn IBD-coach

Via de digitale tool leert de patiënt op een interactieve manier over zijn ziekte en wordt in de gelegenheid gesteld gemakkelijk te communiceren met zijn behandelaar, terwijl die behandelaar (arts of MDL-verpleegkundige) de patiënt op afstand kan volgen en indien nodig actie kan ondernemen. Mijn IBD-coach is een intelligent programma, dat ‘leert’ van de door de patiënt ingevoerde data. Voor de behandelaar wordt de informatie over zijn IBD-patiënten overzichtelijk gepresenteerd, inclusief een ‘ranking’ met rode vlaggetjes, zodat onmiddellijk duidelijk is wie extra aandacht nodig heeft. Aan het project zit tot slot ook nog een research-component. Door informatie te verzamelen over een grote groep IBD-patiënten krijgen artsen/ onderzoekers van het Maastricht UMC+ mogelijk nieuwe inzichten in de ziekten colitis ulcerosa en de Ziekte van Crohn.

Chronische darmonsteking

Een chronische darmonsteking is namelijk veel meer dan alleen buikpijn, diarree en bloed in de ontlasting. Zo’n aandoening heeft vaak gevolgen voor werk en studie, en kan angst, stress en zelfs depressieve gevoelens tot gevolg hebben. Daarnaast moeten er zware (afweeronderdrukkende) medicijnen geslikt worden. Het correct innemen van die medicijnen is een hele toer, zeker als de ziekte rustig is. Om dat allemaal te controleren is een bezoekje aan het ziekenhuis van 10 tot 15 minuten vaak te kort. Bovendien blijkt steeds weer dat patiënten behoefte hebben aan informatie over hun ziekte en het beheersen ervan. Daarbij gaat de voorkeur uit naar moderne communicatiemiddelen.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Maastricht UMC+ )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.