Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MST laat patiënten eigen medicatie meenemen

Mark van Dorresteijn
Patiënten van MST locatie Enschede mogen vanaf komende zomer hun eigen medicijnen meenemen. Op elke kamer komt een medicijnbox waarin de pillen kunnen worden bewaard. Dat meldt dagblad Tubantia.
medicatiehand.gif
Foto: RGBstock

Normaal gesproken krijgen patiënten bij verblijf in het ziekenhuis vervangende varianten voor hun eigen medicatie. Ziekenhuizen doen hun eigen inkoop en hebben vaak niet hetzelfde merk pillen op de plank liggen als de eigen apotheek. Daardoor verschillen soms de vorm en kleur van medicijnen. Vooral voor ouderen is dat verwarrend en kan het leiden tot ongelukken. Door de nieuwe maatregel moet de kans dat patiënten verkeerde medicijnen slikken, kleiner worden.

Medicijnbox en Pyxis-kasten

MST start medio volgend jaar met medicijnboxen. Daarin komen de medicijnen die de patiënt al gebruikt, aangevuld met de pillen die voor de ziekenhuisopname nodig zijn. MST-apotheker Hadewig Colen, promoveerde bijna tien naar geleden aan de Universiteit Twente met haar onderzoek naar het veiliger verstrekken van medicijnen. De medicijnboxen zijn daar een voortvloeisel van.

Daarnaast komen op de afdelingen zogenoemde Pyxis-kasten. De beveiligde medicijnkasten zijn door verpleegkundigen met een vingerscan te openen. Op deze manier kan secuur worden geregistreerd wanneer de medicijnen zijn toegediend en bij welke patiënt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.