Nationaal Zorgfonds scheelt bijna 5 miljard

Zo’n 220.000 mensen steunen de beweging om het huidige zorgstelsel af te schaffen en een nieuw Nationaal Zorgfonds in te voeren. Maar hoe moet dat precies in zijn werk gaan? De initiatiefnemers brengen de onderbouwing van het Nationaal Zorgfonds deze week naar buiten, inclusief raming van de besparingen. Die lopen volgens de initiatiefnemers op tot zo'n 4,93 miljard euro.
equity300.jpeg

Dat het huidige zorgverzekeringsstelsel de enige optie is om de gezondheidszorg te organiseren, is een leugen volgens SP, 50PLUS, Partij voor de Dieren, FNV, Omroep Max en KBO-Brabant. Het kan ook anders. Hieronder een korte samenvatting van de onderbouwing:

Aparte rijksdienst
De rol van zorgverzekeraars is afgelopen. Het Zorgfonds neemt die rol over en wordt een aparte entiteit binnen de landelijke overheid, een Rijksdienst. Een door de politiek vastgesteld basispakket wordt door het fonds gedekt. Het is een verdeelkantoor van premiegeld over de verschillende regio’s die zorg in onderlinge samenwerking plannen. De voorcalculatie van het budget vindt plaats op basis

11
143

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.