Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland als voorbeeld voor zorgict revolutie VS

Mario Gibbels
De veranderingen in zorgict in de VS volgen veel best practices uit Europa, maar er is nog wel wat werk te verzetten voor er in Amerika een gecentraliseerd systeem is. Dat blijkt uit een rapport van CSC. Onder andere Nederland dient als voorbeeld.

Voor het rapport hebben onderzoekers de invoering van zorgict in Amerika vergeleken met drie Europese landen. Nederland, Denemarken en regio’s in het Verenigd Koninkrijk. Uit de studie blijkt dat de Amerikaanse pogingen om de zorg landelijk te moderniseren op twee grote problemen kan stuiten. Te weten de grote diversiteit van de Amerikaanse burgers, en de mix tussen publieke en private zorgsystemen.

Nederland

Daarnaast heeft in Nederland bijna 100 procent van de huisartsen de beschikking over elektronische dossiers. In Amerika ligt dat percentage veel lager. Ook een groot probleem bij het invoeren van een landelijk EPD. De VS zullen waarschijnlijk niet een Amerikaanse versie van het BSN invoeren, vanwege zorgen om de privacy en veiligheid.

CSC, dat het onderzoek deed, is de organisatie die achter de technologie voor het LSP zit. Darryl Berend van de Nederlandse tak van CSC deed mee aan het onderzoek. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.