Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederland in middenmoot bij invoering Value Based Healthcare

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Nederland staat in de middenmoot als het gaat om de invoering van Value Based Healthcare. Zweden loopt voorop gevolgd door het Verenigd Koninkrijk. Beperkingen bij de uitwisseling van data bemoeilijken hier de implementatie.
europafotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Dat blijkt uit een recent onderzoek van de onderzoeksafdeling van The Economist in opdracht van Medtronics. The Economist Intelligence Unit (EIU) heeft in 2015 en in 2016 onderzoek gedaan naar de opmars van Value Based Healthcare (VBHC) in 25 landen. Bij value based healthcare zijn de uitkomsten van zorg bepalend voor de organisatie van de zorg en voor de financiering. In Nederland bestaat volgens de onderzoekers zeker interesse voor VBHC maar de implementatie verloopt “moeizaam”.  Drempels zijn het decentrale karakter van de gezondheidszorg en beperkingen bij de uitwisseling van data tussen zorgprofessionals onderling. Door het decentrale karakter van de zorg is centrale besluitvorming moeilijk. De datauitwisseling vindt veelal plaats op regionaal niveau plaats.

Value Based Healthcare
De EIU komt met een aantal aanbevelingen voor ons land. Er is behoefte aan een nationale zorgstrategie gericht op resultaten van zorg.  Op basis van een dergelijk strategie kunnen nieuwe betaalmodellen worden ontwikkeld. Ook zouden er meer opleidingen en trainingen moeten komen om mensen op te leiden en te motiveren voor Value Based Healthcare. Om de uitwisseling van gegevens mogelijk te maken is meer integratie van databestanden nodig en moeten zorgverleners toestemming krijgen voor het delen van ziekteregisters en electronische patiëntendossiers.

Privacy
In de 25 onderzochte landen is over het algemeen geen coördinatie aanwezig tussen de verschillende datasystemen zodat te weinig data over de uitkomsten van zorg beschikbaar zijn. Daarnaast blijft het voor de landen moeilijk om geïntegreerde zorg aan te bieden. Silo’s zijn moeilijk te doorbreken. Ook wijzen de onderzoekers op een gebrek aan prioriteit. Andere factoren die de invoering van VBHC belemmeren zijn een gebrek aan relevante data, een gebrek aan standaardisatie van processen, dataverzamelingen en IT-systemen en bezwaren op het gebied van privacy die het delen van gegevens in de weg staan. Ook ontbreken dikwijls communicatiesystemen tussen ziekenhuizen en zorgprofessionals.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.