Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Nederland wil hoge zorgpremie voor hogere inkomens

De zorgpremie voor mensen met een hoger inkomen zou omhoog moeten. Dat vindt ruim de helft van de Nederlanders, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Nederland wil hoge zorgpremie voor hogere inkomens

Ook mensen met een ongezonde leefstijl, zoals rokers en drinkers, zouden meer premie moeten betalen, vindt ruim de helft van de ondervraagden. Wie niet rookt, weinig drinkt, een gezond gewicht heeft en actief sport, zou wel wat minder mogen betalen. Ouderen en mensen met een minder goede gezondheid kunnen rekenen op solidariteit: hun zorgpremie mag hetzelfde blijven (57 procent) of zelfs omlaag (34 procent). Lees hier het hele rapport ‘Solidariteitsvoorkeuren in de zorg’ van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

4 REACTIES

 1. a) Misschien kunnen we gewoon weer terug naar het een tijdje geleden afgeschafte ziekenfonds voor lagere inkomens en particuliere ziektekostenverzekering voor hogere inkomens? En waarom werd dat ook alweer afgeschaft? Inderdaad, iedereen moest gelijk zijn… en lagere inkomens kregen daarop prompt zorgtoeslag.

  b) Is iedereen de landelijke opwinding alweer vergeten toen er tijdens de laatste kabinetsformatie sprake van was dat de zorgpremie inkomensafhankelijk zou worden gemaakt?

 2. Lees alle reacties
 3. Het lijkt me aannemelijk dat het gros van de mensen de mensen die vinden dat hogere inkomens meer zorgpremie zouden moeten betalen tot de categorie lage en middeninkomens behoort. En dan is deze uitslag voorspelbaar.
  Ook is het zo dat rokers al heel veel extra bijdragen aan de algemene collectieve middelen (waaruit een wezenlijk deel van de zorgkosten betaald worden), middels de zeer hoge tabaksaccijnzen. Inclusief de laatste accijnsverhoging lijken die twee elkaar redelijk in evenwicht te houden.
  Dat is echter niet zo als het gaat om het voedings- en beweegpatroon. Wat na roken de grootste invloed heeft op de gezondheid, bevolkingsbreed gezien nog meer dan alcoholgebruik. Een zinnigere en vooral meer faire koppeling zou daar dus gemaakt moeten worden.
  Hetgeen vrij makkelijk kan, door zorgpremiekorting voor mensen met een gezonde patroon. Wat geobjectiveerd kan worden middels bepaalde biomarkers. Zie voor het hele verhaal https://gezondezorg.org/preventiebeleid.

 4. Of solidariteit of tweedeling/ bij tweedeling krijg je amerikaanse toestanden.
  Er wordt momenteel al zo ontzettend veel gecompenseerd via bijzondere bijstand etc. Wat dus niet op het budget van vws drukt, maar wel heel veel ambtenaren aan het werk houdt en heel veel zorgen veroorzaakt bij arme mensen.
  Laten we de solidariteit niet verlaten: gewoon een echt goede en volledige basisverzekering voor iedereen inclusief ggz en inclusief fysio. Gemaximeerde winst voor de zorgverzekeraars lijkt me veel beter. Stop al die dure medicatie die hooguit een maand of wat toevoegt aan levensjaren maar in de aanvullende verzekeringen.

 5. 1:en weten die mensen dat hogere inkomens sowieso veel premie betalen, wellicht onvrijwillig, maar dan via de belasting…maak dat eens bekend!
  2: die hogere inkomens zijn nog eens wellicht onvrijwillig, solidair, naast verplichte hogere belastingen, door minder ziek te zijn dus kosten zij minder kunnen anderen van profiteren.
  Het is oke als de rijkeren en sterkeren meer dragen, dat heet solidariteit. Een solidaire samenleving is de sterkste en gezondste. Dat mag ook gewaardeerd worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.