Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nederlanders licht positief over private investeerders in de zorg

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse bevolking staat neutraal tot licht positief tegenover private investeerders in de zorg. Zeker als dit voorkomt dat er wordt bezuinigd in de zorg. Dat stelt TNS NIPO na onderzoek in samenwerking met het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit.
Nederlanders licht positief over private investeerders in de zorg

Ondanks de huidige financiële krapte wil een grote meerderheid van de mensen juist meer aan de zorg besteden, bezuinigen is eigenlijk geen optie. Een mogelijke oplossing is dat private investeerders in het ‘financiële zorggat’ springen dat de overheid niet wil of kan dichten. De Nederlandse bevolking staat hier volgens het onderzoek redelijk neutraal tot enigszins positief tegenover. Men heeft liever particuliere investeerders dan bezuinigingen in de zorg.

Groei en bezuinigingen

Door vergrijzing en betere behandelmethodes stijgt de komende jaren de vraag naar zorg fors. Het regeringsvoornemen om in de komende vier jaar miljarden op de zorg te bezuinigen staat op gespannen voet met deze constatering. In dit spanningsveld kunnen private investeringen mogelijk een uitkomst bieden.

Particulier gefinancierd ziekenhuis

Als het concreet gaat over een deels particulier gefinancierd ziekenhuis, ziet men zowel voordelen als nadelen. Waargenomen voordelen zijn: grotere klantvriendelijkheid, toename van efficiëntie en even hoge kwaliteitsstandaarden. Maar tegelijkertijd vreest men dat het de investeerder alleen om de winst zal gaan.

Geen afwijkende mening in doelgroepen

Mensen met een chronische aandoening, die meer te maken hebben met de gezondheidszorg, lijken niet anders te denken over private investeringen in de zorg dan mensen die geen chronische ziekte hebben. Ook mensen die werkzaam zijn in de zorg hebben, hoewel zij wel vaker vinden dat er nu al te weinig artsen en verpleegkundigen zijn, geen afwijkende mening over private investeerders.

DC|Groep

De DC|Groep is al bezig met privaat kapitaal aantrekken door obligaties uit te geven. Instappen is mogelijk vanaf 50.000 euro. De rentevergoeding is 6,25 procent. De DC|Groep verwacht de komende jaren te groeien, omdat medisch specialisten vanwege de overheidsbezuinigingen mogelijkheden zoeken om gespecialiseerde klinieken op te zetten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Schippers: Financiering door emissie obligaties geen probleem

DC Groep financiert groei met emissie obligaties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Kijkend naar het Buitenland o.a. Azie is de Zorg een Groeimarkt voor Investeerders. In NL houden wij ons bezig met Burocratisering v/d Zorg en minder met de Kwaliteit v/d Zorg.Kijkend naar het aantal sterfgevallen ; etc. Door bedrijfseconomische maatregelen ( o.a. EPD;Samenwerking;Inkoop;Loonadministratie;ICT ; etc.) kunnen wij honderden Miljoenen bezuinigen . Ik vraag me af , wil de Zorg echt wel bezuinigen en met name de Minister ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.