Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlandse artsen het gelukkigst van Europa

In vergelijking met artsen uit heel Europa, zijn de Nederlandse het meest tevreden. Zij geven de werktevredenheid een score van 7. Dit blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau APCO Insight. Als obstakel voor een nog hogere tevredenheid noemen artsen het tekort aan tijd met patiënten en de tussenkomst van niet-medische instanties bij beslissingen.

84 procent van de artsen is van mening dat meer tijd met de patiënt zou leiden tot betere resultaten voor de volksgezondheid. Wat de toekomst van geneeskunde in Nederland betreft, zijn de standpunten verdeeld. 29 procent van de ondervraagden gelooft dat de geneeskunde positief evalueert, vooral dankzij technologische ontwikkelingen. 31 procent vindt dat de geneeskunde een verkeerde richting uitgaat. De helft ziet als hoofdreden hiervoor de administratieve en legale aspecten. Een op vijf citeert een algemene achteruitgang van de relatie tussen dokter en patïent als de reden van het negatief oordeel. Het merendeel (40 procent) van Nederlandse artsen verwacht een trend die zowel positief als negatief is.

Beter ingelicht

Het onderzoek toont aan dat de kwaliteit van patïentenbezoeken is teruggelopen. 85 procent van de artsen vindt dat patiënten beter geïnformeerd zijn over gezondheidsproblemen, 78 procent geeft aan dat patiënten informatie zoeken bij andere bronnen dan het strikt medisch advies om hun gezondheidsproblemen te begrijpen, en 88 procent vindt eveneens dat patiënten beter ingelicht zijn over de details van behandelingen en medicatie. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Nieuwe toets sluit buitenlandse arts buiten

Arts-assistent werkt veel te lang

Communicatie arts en verpleegkundige vaak verstoord

RVZ pleit voor opleiden extra artsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.