Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Nederlandse borstkankerzorg voldoet niet aan Europese richtlijnen

Veertig Nederlandse ziekenhuizen voldoen niet aan de Europese richtlijnen voor borstkankerzorg. Dat blijkt maandag uit onderzoek van tv-programma Nieuwsuur. Borstkankerpatiënten krijgen hierdoor wellicht niet de optimale zorg.
Nederlandse borstkankerzorg voldoet niet aan Europese richtlijnen

Volgens European Society of Breast Cancer Specialists (EUSOMA) moet een team in een ziekenhuis jaarlijks minstens 150 nieuwe borstkankerpatiënten behandelen om goede zorg te kunnen bieden. Uit het onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat veertig Nederlandse ziekenhuizen minder dan 150 nieuwe patiënten met borstkanker behandelen. Vijftien daarvan hadden zelfs minder dan honderd patiënten per jaar.

Gespecialiseerde centra

Het kabinet wil dure en complexe gezondheidszorg als borstkankerzorg concentreren in een beperkt aantal gespecialiseerde centra. Hierdoor krijgen artsen meer routine in de behandeling van borstkanker.

Normen

‘Naarmate je iets vaker doet, wordt je er beter in’, zegt ook Femke Welles van KWF Kankerbestrijding. Volgens het KWF is de huidige situatie onacceptabel en ‘moeten de normen omhoog.’ Het KWF roept zorgverzekeraars op om geen ziekenhuizen meer te contracteren die minder dan 100 patiënten per jaar behandelen.

Snijvaardigheid

Volgens het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON) is concentratie van de borstkankerzorg niet nodig. ‘Het gaat vooral om de snijvaardigheid. Een chirurg die fulltime werkt, doet natuurlijk ook andere operaties dan borstkanker.’ Het NABON benadrukt dat de Nederlandse borstkankerzorg beter is dan in de buurlanden.

Verschillen

Femke Welles van KWF vindt de verschillen tussen Nederlandse ziekenhuizen te groot. ‘De zorg in Nederland is gemiddeld goed, maar er is een behoorlijke bandbreedte.’ De variatie tussen ziekenhuizen vindt het KWF onacceptabel ‘omdat borstkanker zo’n ingrijpende diagnose is.’ (ANP / Foto ANP)

Lees meer:

‘Massage tegen borstkanker is onzin’

‘Nieuw medicijn borstkanker stap voorwaarts’

App moet borstkankerpatiënten mentaal ondersteunen

4 REACTIES

  1. Leuk , goede diagnose van Femke Welles van KWF . Zij verklaart dat naarmate je iets vaker doet , je er beter in wordt..?? Daarom gaat het gelieg en gedraai, het talmen ,en vooruitschuiven , het stelen en frauderen , het oplichten en doofpotgebruik politici, ambtenaren, bestuurders , instellingen,(voormalige) rechters en advocaten en criminelen steeds beter af ??????

  2. Lees alle reacties
  3. Op zich zijn volumenormen een goede zaak. Maar de verabsolutering is discutabel zolang het retrospectieve cijfers zijn vanuit allerlei verschillende organisatiepatronen.
    Behandelaars/teams moeten beoordeeld worden uitkomstmaten als complete verwijdering, sentinel klieren, heroperaties. etc. Als mw. Welles vindt dat de zorg voor patiënten met mammaca te grote variaties vertoont dan moet de de KWF daar iets van zeggen en aan doen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.