Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NEN herziet de normen voor elektronische recepten

Mario Gibbels
Het doel van de NEN 7503-norm is, dat er minder fouten zullen plaatsvinden in het gebruik van elektronische recepten. Er zijn mensen uit het zorgveld nodig voor de herziening van die norm over 'Berichtenverkeer – Recept en verstrekkingberichten'.

Aan een norm voor het elektronisch recept worden meerdere eisen gesteld.

NEN: “Aansluiting op de Nictiz programma’s EMD en EMD+. Aansluiting op ontwikkelingen in EU verband. Van elektronische recepten en de verstrekking van geneesmiddelen wordt steeds vaker over de grenzen gebruik gemaakt. Implementatie van de Wet elektronische handtekening door expliciet de elektronische handtekening in het elektronische recept te implementeren zoals ook is vastgelegd in de Geneesmiddelenwet. Momenteel is niet te zien wie de opsteller is van het recept.”

Dat wat niet is vastgelegd

De revisie zal volgens de NEN inhoudelijk niet overlappen met onderwerpen die door Nictiz specificaties worden behandeld, zoals omtrent het EPD, maar juist beschrijven wat niet is vastgelegd in Nictiz-specificaties. Het recept is een communicatiemiddel tussen de arts die voorschrijft en de apotheker die ter hand stelt, maar de NEN roept ook anderen op aan het revisietraject mee te doen. Dan gaat het om medisch specialisten, verpleegkundigen, apotheekinformatiesysteemleveranciers en HIS-leveranciers. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.