Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nictiz en Radboudumc gaan experimenteren met e-health

Mark van Dorresteijn
Het Nictiz en REshape van het Radboudumc gaan veldpartijen van VWS ondersteunen met hun expertise op het gebied van e-health. Dat doen ze door experimenten, onderzoek en trendanalyse onder de naam TrendITion.
Lies van Gennip
Lies van Gennip - Foto: Nictiz

De samenwerking wordt gestart omdat beide organisaties van mening zijn dat zij elkaar met hun expertise en netwerk goed aanvullen. Het volgt ook op de ambitie van het Ministerie van VWS om de inzet van e-health te versnellen, het kan helpen om de patiënt ‘zinnige en zuinige’ zorg te verlenen. ‘Wij merken aan alle kanten dat de overheid, maar ook zorgfinanciers, zorgaanbieders en professionals worstelen met de snelheid van technologische ontwikkelingen’, stelt Lies van Gennip, directeur Nictiz. ‘Wat zijn kansen, welke risico’s zijn er en waar kan het beste in geïnvesteerd worden? Met TrendITion willen we de overheid maar ook het veld helpen om te gaan met dergelijke lastige vragen.’

TrendITion

TrendITion wordt een initiatief dat op basis van onder meer trendanalyse en onderzoek in kaart brengt wat de stand van zaken nu is, wat er gaat verdwijnen en wat er gaat komen in e-health. Zo geven de organisaties met TrendITion in de vorm van rapportage, bijeenkomsten en onderzoek duiding en een vooruitblik op de (on)mogelijkheden. Hierdoor willen zij zorginstellingen, professionals en patiënten stimuleren meer gebruik te maken van de mogelijkheden. Lucien Engelen, directeur REshape Center van het Radboudumc: ‘We hebben geen glazen bol, maar willen wel onderbouwd kunnen duiden wat er wanneer, in het huidige versnellende veld, ongeveer aan komt. Het tempo wordt door de een vreselijk over- en door de ander onderschat, hetzelfde geldt voor de impact van ontwikkelingen. Met deze samenwerking willen wij onze zoektocht naar mogelijkheden om de patiënt tot partner te maken verder vorm en inhoud geven.’

Samenwerking

De samenwerking vindt plaats vanuit een gezamenlijk  team. Binnen dit team van ongeveer acht mensen zal Engelen een dag per week aan Nictiz verbonden zijn  voor TrendITion om dit gezamenlijke geesteskind op te gaan zetten. Daarnaast zullen mensen van Nictiz wekelijks  bij REshape aanwezig zijn om een brug te slaan tussen deze organisaties.  Het team gaat een methodologie ontwikkelen om de veranderingen en mogelijkheden te kunnen duiden en volgen.

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.