Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Niels Chavannes zet vraagtekens bij e-health

Niels Chavannes, hoogleraar e-health-toepassingen (LUMC), wil het kaf van het koren scheiden in het jonge vakgebied ‘e-health’. ‘E-health is pas een paar jaar gaande. Er is heel veel nieuws over, er zijn heel veel start-ups, veel mensen zijn enthousiast, maar er is nog heel weinig goed onderzoek.’ Dat zegt hij bij actualiteitenrubriek Nieuwsuur.
Chavannes.jpeg

Onderzoek moet volgens Chavannes nog uitwijzen of bijvoorbeeld zelfmetingen de zorg daadwerkelijk verbeteren. Alleen al in het Leids Universitair Medisch Centrum lopen nu 27 onderzoeken naar toepassingen van e-health. Volgens e-health-protagonisten zijn baanbrekende innovaties onontkoombaar en noodzakelijk om de toenemende zorgvraag het hoofd te kunnen bieden. De afgelopen jaren werd in dit verband vaak verwezen naar de opkomst van Amerikaanse startup Theranos. Theranos claimt met een paar druppels bloed op tweehonderd ziektes te kunnen testen. Met een bloedafname, voor maar een paar dollar, krijg je de uitslag direct in je eigen e-mailbox. Na alom bewierookt te zijn, ligt Theranos het afgelopen half jaar zwaar onder vuur. Het bewijs voor hun techniek ontbreekt en de patiëntveiligheid wordt bedreigd.

Uitrollen
Hoogleraar Chavannes noemt dat een duidelijk voorbeeld dat er meer onderzoek nodig is. ‘Hoe kunnen we dingen op grote schaal uitrollen zonder dat we weten of het werkt of doet wat het zegt?’ Ook de Amerikaanse artsenorganisatie (AMA) maakt zich zorgen. Vice-president James Madara kwalificeerde een deel van deze trend als ‘digitale kwakzalverij’ en waarschuwde voor een explosie van gezondheidsproducten.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

1 REACTIE

  1. 50% van de meer dan 2500 mHealth sensoren (en hun eigen App) in mijn database is inderdaad 'digitale kwakzalverij' … Maar dus toch nog 1250 met potentieel om de gezondheidszorg te kunnen ondersteunen, tenminste als we de kwaliteit ervan kunnen bewaken. Helaas zie ik hier (nog) geen enkel valabel initiatief … noch naar de markt (validatie), noch naar de consument (informatie).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.