Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Nieuw keurmerk voor medische websites

Mark van Dorresteijn
Een nieuw, speciaal keurmerk moet mensen helpen met hun zoektocht naar betrouwbare medische informatie op het internet. Donderdag wordt het gepresenteerd in de vorm van de ZegelGezond, een online keurmerk waarvoor medische sites zich kunnen aanmelden.
Nieuw keurmerk voor medische websites

Volgens de makers van ZegelGezond zijn er zo’n 15.000 websites met medische informatie in Nederland en is ongeveer de helft daarvan niet betrouwbaar, omdat de informatie verouderd, incompleet of zelfs onjuist is. Vandaar dat, na aanmelding, een website langs een hele lijst criteria wordt gelegd om een zegel te krijgen.

Experts en patiënten

Bovendien wordt een website die een keurmerk, oftewel een zegel, verdient, getest en met een cijfer gewaardeerd door een groep experts uit het veld en een groep ervaringsdeskundigen zoals patiënten.

Beoordeling en zegel

Via de website ZegelGezond.nl kan, dankzij het zegel en de beoordeling, gezocht worden naar de best gewaardeerde sites in de database. In het voortraject hebben zich zo’n 75 organisaties ingeschreven voor een zegel en hebben tientallen er al een verdiend. De makers hopen het aantal gewaardeerde sites snel uit te breiden.

2 REACTIES

  1. Beste Lidy van Lankeren,
    Wij vinden het ook erg belangrijk dat naast de grote organisaties, de kleine organisaties ook de kans krijgen om mee te doen met ZegelGezond. We zijn ons ervan bewust dat die laatste groep niet altijd genoeg budget heeft. Hiervoor heeft het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en potje beschikbaar. Meer informatie over dit potje en het doen van een aanvraag, kunt u hier vinden. bit.ly/ylF3by
    Met vriendelijke groet,
    ZegelGezond

  2. Lees alle reacties
  3. Het zou mooier zijn als dit keurmerk door het ministerie wordt betaald en ook kleine organisaties die minder dan 50.000 euro per jaar inkomsten hebben en GEEN subsidie ontvangen van bijvoorbeeld PGOfonds, dan ook hieraan mee kunnen doen. Helaas kunnen wij geen accountantrapport tonen, want jaarlijks een accountant betalen kunnen wij niet. Als je wilt dat alles gecontroleerd is en daarmee het kaf van het koren wordt gescheiden is het jammer dat alleen de grote organisaties zich dit kunnen permiteren, want zij kunnen het opgeven bij de subsidieaanvraag en krijgen het vergoed. Maar eens…. zijn wij groot genoeg en zouden dan een keurmerk kunnen aangaan, maar dan hoeft het voor ons niet meer. In de tussentijd laten wij de medisch technische informatie door echte artsen van allerlei diciplines toetsen op juistheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.