Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Nieuw medicijn borstkanker stap voorwaarts’

Mark van Dorresteijn
Het geneesmiddel Afinitor van fabrikant Novartis mag na Europese goedkeuring nu ook in Nederland gebruikt worden bij borstkanker. ‘Een grote stap voorwaarts’, aldus een woordvoerder van de Borstkanker Vereniging Nederland.
'Nieuw medicijn borstkanker stap voorwaarts'

De fabrikant spreekt van een baanbrekende ontwikkeling sinds de introductie van Aromatese-remmers 15 jaar geleden. Het middel werd al voor onderzoek gebruikt en door de recente goedkeuring van de Europese Medicijnen Agentschap (EMA) kan het nu ook echt worden gebruikt.

Rem tumorgroei

Het medicijn, dat ook bij andere vormen van kanker wordt gebruikt, is geschikt voor vrouwen die uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker hebben. Het middel kan patiënten niet genezen, maar remt de tumorgroei met enkele maanden waardoor de belastende chemotherapie uitgesteld kan worden.

Extra maanden

Dat lijkt misschien weinig, maar het is een grote winst. Die extra maanden kunnen heel veel betekenen voor zieke vrouwen, om afscheid te nemen bijvoorbeeld, aldus de woordvoerder van de Borstkanker Vereniging. Tussen de 500 en 1500 vrouwen per jaar zouden hier profijt van kunnen hebben. Mogelijk neemt de levensverwachting voor vrouwen toe, maar dat moet nog definitief worden aangetoond in onderzoeken.

Locaties

Het is de bedoeling dat ongeveer 40 Nederlandse ziekenhuizen de nieuwe medicatie gaan gebruiken. Sinds 2009 wordt het middel al op een paar plekken gebruikt, maar nu er Europese goedkeuring is voor de medicatie, worden die locaties snel uitgebreid. (ANP)

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.