Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw patiëntenplatform hulp in de strijd tegen darmkanker

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het platform ‘Samen tegen Darmkanker’ moet met meer data de behandeling van darmkanker gaan verbeteren.
e-health verpleegkundigen onderzoek promotieonderzoek
Foto: AdobeStock

De initiatiefnemers van het platform roepen alle patiënten met darmkanker op om met medisch specialisten en onderzoekers samen te werken tegen deze veelvoorkomende ziekte. Toekomstige patiënten met darmkanker zijn beter te behandelen als patiënten die nu darmkanker hebben hun gegevens delen, zo zeggen de initiatiefnemers.

Samen tegen darmkanker

Het nieuwe platform is opgericht door het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC), ondersteund door IKNL en de Dutch ColoRectal Audit (DCRA), die weer wordt ondersteund door DICA. Met het platform willen zij activiteiten rond onderzoek en gegevensverzameling op elkaar afstemmen. Zo ontstaat tijdwinst, samenhang en efficiëntie.

Gepersonaliseerde behandelingen

Per dag krijgen bijna veertig Nederlanders de diagnose dikke darmkanker, zo’n 14.000 patiënten per jaar.  Daarmee is dikke darmkanker, na huid- en borstkanker de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Het is nodig om de data van alle patiënten met darmkanker te verzamelen en aan onderzoekers beschikbaar te stellen, zodat medisch specialisten de behandeling van toekomstige patiënten steeds meer kunnen afstemmen op het individu. Medisch specialisten en onderzoekers kunnen met behulp van klinische gegevens en weefsel, bloed en gerapporteerde uitkomsten in kaart

Samen tegen Darmkanker (www.samentegendarmkanker.nl)  is een initiatief van:

Dutch ColoRectal Audit (DCRA): De DCRA is onderdeel van het Dutch Institute for Clinical Auditing. DICA faciliteert kwaliteitsregistraties voor medische beroepsverenigingen, dokters en ziekenhuizen, ten behoeve van landelijke kwaliteitsverbetering, onderzoek en transparantie. De DCRA doet dit voor de primaire behandeling van darmkanker.

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL): IKNL werkt samen met medisch professionals en andere zorgexperts aan continue verbetering van de oncologische- en palliatieve zorg. De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) is hierbij een cruciaal middel.

Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC) is een studie van de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) en biedt een infrastructuur voor het uitvoeren van studies naar darmkanker. Binnen dit cohort worden klinische gegevens, weefsel, bloed en patiënt-gerapporteerde uitkomsten verzameld van patiënten die hiervoor toestemming geven.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.