Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe behandeling acute herseninfarct wint prijs

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
MR CLEAN, een gezamenlijk onderzoek van neurologen en radiologen naar een nieuwe behandeling voor acute herseninfarct, is uitgeroepen tot winnaar van de wetenschaps- en innovatieprijs van de Federatie Medisch Specialisten.
winnaars450.jpg
Neuroloog Robert van Oostenbrugge (rechts) en radioloog Wim van Zwam (links). - Foto: Federatie Medisch Specialisten

Op 14 maart reikte juryvoorzitter en ZonMw-voorzitter Jeroen Geurts de prijs uit tijdens het congres Medisch Specialist 2025. De radiologen en neurologen voerden in verschillende ziekenhuizen een multidisciplinair onderzoek uit naar het effect van een nieuwe behandeling van het herseninfarct. Tot nu toe kregen patiënten standaard een middel ingespoten dat stolsels oplost. Maar dit werkt slechts bij één op de tien patiënten bij wie een groter hersenbloedvat is afgesloten door een stolsel.

Nieuwe behandeling acute herseninfarct
Neuroloog Robert van Oostenbrugge vertelt in een filmpje over de drie genomineerden dat neurologen en radiologen eendrachtig op zoek gingen naar een betere behandeling van deze veel voorkomende aandoening. ‘Er was een grote gunfactor en een enorme drive om een betere behandeling te vinden.’ In de nieuwe methode wordt het afgesloten bloedvat sneller opengemaakt door met een katheter via de lies een stent te plaatsen. De stent wordt vervolgens met het stolsel weer teruggetrokken. Het bloedvat wordt op deze wijze veilig en effectief opgemaakt. De nieuwe werkwijze is gunstig voor de kans op herstel. Eén op de drie mensen herstelt goed, waar dat voorheen voor slechts één op de vijf mensen gold.

MR CLEAN
Jury-voorzitter Jeroen Geurts zei onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de inzendingen. ‘De drie studies scoorden zeer goed op de criteria samenwerking, relevantie voor patiënten en grensverleggend, maar de MR CLEAN studie sprong er boven uit vanwege de grote impact voor de individuele patiënt en de wetenschappelijke en maatschappelijke impact. De resultaten zijn direct in andere studies getoetst en bevestigd. Dit leidt wereldwijd tot verandering in de organisatie van de beroertezorg met substantiële verbeteringen in uitkomsten voor patiënten met een op voorhand slechte prognose. Daarbij heeft de jury ook meegewogen dat de multidisciplinaire samenwerking in deze studie heeft geleid tot een gezamenlijke indiening door NVvR en NVN.’ Neuroloog Van Oostenbrugge en radioloog Wim van Zwam namens tijdens het congres namens hun onderzoeksgroep de prijs in ontvangst. Van Zwam: ‘Deze prijs vormt een enorme stimulans voor onze onderzoeksgroep om dit werk voort te zetten!’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.