Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe behandeling dempt pijn diabetici

Bij de bestrijding van pijn bij diabetes blijkt een nieuwe behandeling heel effectief. Het gaat om ruggenmergstimulatie, waarbij een elektrode tegen het ruggenmerg wordt geplaatst die pulsen afgeeft aan de zenuwbanen.
Nieuwe behandeling dempt pijn diabetici
Foto: ANP - Koen Suyk

Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Cecile de Vos van de Universiteit Twente. Diabetici kunnen een brandende of stekende pijn hebben in voeten, onderbenen en soms ook de handen. Die pijn is lastig te behandelen met pijnstillers. Maar bij ruggenmergstimulatie daalde de intensiteit van de pijn van 8 naar 2, op een schaal van 1 tot 10. De Vos deed het onderzoek onder 60 patiënten die alle andere vormen van pijnstilling al zonder succes hadden geprobeerd.

Pijn na operatie
De pulsen die de stimulator afgeeft, zorgen ervoor dat de pijnsignalen die bijvoorbeeld vanuit de voeten worden afgegeven, niet of veel minder worden gevoeld. De methode wordt al toegepast bij patiënten met pijn na een rugoperatie, maar nog niet bij diabetici. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.