Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe CT-scanner voor Treant Zorggroep

De afdeling Radiologie van ziekenhuislocatie Scheper, onderdeel van Treant Zorggroep, heeft een nieuwe CT-scanner in gebruik genomen. Dit nieuwe apparaat is veel sneller dan zijn voorganger én produceert scherpere beelden. Daarnaast is de stralingsdosis teruggebracht en dat is goed nieuws voor de patiënt', verzekert Martin de Roo, medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige.
Nieuwe CT-scanner voor Treant Zorggroep

Doordat de nieuwe CT-scanner zeer krachtig is, is een scan in slechts zeven seconden voltooid. ‘Hoe korter een onderzoek duurt, hoe minder belastend voor de patiënt’, benadrukt De Roo. Ook de lage stralingsdosis draagt daaraan bij. ‘De krachtige computer maakt gebruik van een andere rekentechniek, die minder röntgenstraling nodig heeft. Dat is patiëntvriendelijker.’ Niet alleen de CT-scanner is vernieuwd, ook de CT-kamer en de bedieningsunit zijn volledig gemoderniseerd. ‘Deze ruimtes zijn uitgebreid en slim ingericht. Kabels en slangen zijn weggewerkt in speciale plafondpendels, waardoor we efficiënter kunnen werken’, vertelt de deskundige. Treant Zorggroep, waartoe de ziekenhuislocaties Scheper in Emmen, Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal behoren, beschikt in totaal over vier CT-scanners. In het Scheper staan sinds 2011 twee CT’s, Hoogeveen en Stadskanaal beschikken elk over één CT-scanner. ‘Patiënten in het verzorgingsgebied van Treant Zorggroep zijn dus verzekerd van hoogwaardige én goed toegankelijke CT-diagnostiek.’

Afwijkingen

Met een CT-scan wordt een lichaamsdeel plakje voor plakje in beeld gebracht. De computer voegt deze dwarsdoorsneden samen tot een driedimensionale opname. Zo krijgt de radioloog een goed beeld van de vorm, de grootte en de structuur van organen en weefsels. CT wordt vooral gebruikt om afwijkingen in de botten, hersenen, longen, buik en bloedvaten aan te tonen of uit te sluiten. De nieuwe CT-scanner is in alle opzichten een stap voorwaarts. Dankzij de zeer hoge resolutie genereert het hypermoderne apparaat een ‘plakdikte’ van minder dan een millimeter. Dat leidt tot zeer gedetailleerde beelden met als gevolg meer nauwkeurigheid in diagnostiek en behandeling.

CT-scanner

Tegelijk met de CT-scanner werden twee mobiele röntgenapparaten met draadloze detectoren in gebruik genomen. Deze apparatuur wordt gebruikt om het beeld van een röntgenfoto vast te leggen en om te zetten in een digitale afbeelding. Dankzij de digitale techniek verbetert de kwaliteit van de röntgenfoto. ‘Er zijn meer details zichtbaar’, vertelt MBB’er Vera Schrotenboer. Verder zijn er minder handelingen nodig, waardoor het röntgenonderzoek vlotter verloopt. ‘De nieuwe röntgenplaat is zowel patiënt- als gebruikersvriendelijker.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.