Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe innovaties op de zorgverzekeringsmarkt

Independer
Binnen de zorg vinden er constant veranderingen plaats: nieuwe behandelingswijzen, medicijnen en gadgets dragen bij aan een gezondere leefstijl. Ontwikkelingen op het gebied van gezondheid zorgen ervoor dat de zorgverzekeraars hier ook in mee moet groeien. Zo worden ook nieuwe innovaties steeds vaker vergoed en krijgen verzekerden de best mogelijke hulp zonder hiervoor diep in hun buidel te moeten tasten. In dit artikel geven we samen met zorgvergelijker Independer een aantal innovaties die nu gedekt worden door zorgverzekeraars.

E-Health

Handige gezondheidstrackers zoals een Fitbit of Apple Watch zijn voorbeelden van e-health. Letterlijk beschreven als electronic health zorgen innovaties op dit gebied voor elektronische manieren om gezondere keuzes te maken. Deze gadgets hebben verschillende apps die je kunnen helpen om meer te bewegen, je slaap bij te houden en bewuster te eten.

Een aantal zorgverzekeraars zijn al begonnen met het dekken van innovaties binnen e-health. Zo biedt ASR vergoedingen of kortingen als je gezondheidsdoelen, zoals het maken van 10.000 stappen per dag, op je Fitbit of Apple Watch behaalt. Als je een zorgverzekering zoekt die dit soort dingen stimuleert, kan je je zorgverzekering vergelijken.

E-health gaat echter veel verder dan alleen persoonlijke gezondheidstrackers. Het is een uitgebreid veld dat ook medische beeldvorming, elektronische medische dossiers, telezorg, en zelfs robotische chirurgie omvat. Dit digitale landschap maakt de zorg toegankelijker, efficiënter en in veel gevallen effectiever.

“Steeds meer verzekeraars hebben een app waarin je makkelijk allerlei zaken over je zorgverzekering in kan zien. Denk aan je polisoverzicht, betaaloverzicht, declaratieoverzicht, je postvak en de stand van je eigen risico. De mogelijkheden verschillen per verzekeraar.” aldus Mirjam Prins, zorgverzekering-expert bij Independer.

Naast zorgverzekeraars zijn ook ziekenhuizen en andere medische instellingen steeds meer bezig met de implementatie van e-health oplossingen. Bijvoorbeeld, virtuele consulten via videoverbinding maken het voor patiënten makkelijker om een specialist te spreken zonder te hoeven reizen. Apps voor medicatieherinneringen of het monitoren van chronische aandoeningen zoals diabetes spelen ook een steeds grotere rol.

M-Health

Heb je last van vervelende gezondheidsklachten? Hoogstwaarschijnlijk bel je dan de doktersassistent(e) en ga je zo snel mogelijk bij je huisarts langs. Maar dit zal steeds minder normaal worden. Met de innovaties binnen m-health (mobile health) kan je namelijk op afstand hulp ontvangen. Online afspraken voor advies en apps die je begeleiden door het herstelproces zorgen ervoor dat goede zorg steeds efficiënter en toegankelijker wordt.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis kreeg eind 2021 toestemming om apps voor cardiologische zorg als reguliere zorg te zien en te vergoeden. Het gebruik van zo’n app wordt dus een vast onderdeel in het zorgaanbod en waarschijnlijk ook door andere zorgverzekeraars vergoed.

Bovendien zijn m-health toepassingen niet alleen handig voor acute zorgvragen, maar ook uitermate geschikt voor preventieve zorg. Door dagelijkse monitoring kunnen eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium worden gesignaleerd, wat vroegtijdige interventie mogelijk maakt. Dit kan resulteren in betere behandeluitkomsten en in sommige gevallen zelfs levens redden. Bijvoorbeeld, apps die continue hartmetingen uitvoeren kunnen vroegtijdig onregelmatigheden detecteren, waardoor sneller actie kan worden ondernomen.

AI-diagnoses

Uit recente onderzoeken blijkt steeds vaker dat artificial intelligence (AI) ziektes zoals kanker en COVID-19 al in een vroeg stadium kan herkennen. Een studie analyseerde bijvoorbeeld de mortaliteit gerelateerd aan longkanker via screenings bij meer dan 90,000 deelnemers, waarbij AI-technologieën werden gebruikt voor het analyseren van de data.

Tijdens de ESMO Congress 2023 werd de potentie van AI-gebaseerde technologieën in het verbeteren van kankerbeeldvorming en diagnose verkend. Ook is er bewijs dat AI algoritmen expertniveau-prestaties hebben bereikt in kankeronderzoek, hoewel de praktische toepassing nog in de kinderschoenen staat3.

AI heeft ook een rol gespeeld bij het diagnosticeren van COVID-19, hoewel er uitdagingen blijven bestaan. Met behulp van AI kunnen dokters veel tijd besparen met het stellen van diagnoses, waardoor de druk afneemt op de zorgsector en patiënten eerder behandeld kunnen worden.

Zorgverzekeraars zoals CZ zien veel potentie in AI, en stimuleren het gebruik ervan door programma’s zoals My Best Treatment te creëren. Het is te verwachten dat andere zorgverzekeraars dit voorbeeld zullen volgen en het gebruik van AI in de zorg verder zal toenemen.

Virtual Reality tegen angststoornissen

Mensen die last hebben van angststoornissen zoals sociale angsten of vliegangst kunnen door middel van Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) behandeld worden. Ze worden dan met een VR-bril in een situatie geplaatst die voor hun angsten opwekt, zodat zij hier stap voor stap aan kunnen wennen onder begeleiding van een therapeut.

Recentelijk is er een studie uitgevoerd die VRET onderzocht bij personen die stotteren en sociale angst ervaren, waarbij na de behandeling op langere termijn enige vermindering van sociale angst werd waargenomen.

Daarnaast biedt VRET individuele, geleidelijke en gecontroleerde blootstelling, wat vaak beter acceptabel is voor patiënten, en kan de behandeling van angst verbeteren. Een recente update in 2023 meldde ook het gebruik van immersieve VR-blootstelling als onderdeel van cognitieve gedragstherapie voor de behandeling van angst bij kinderen.

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt VRET al en stimuleert daarmee de ontwikkeling van nieuwe apps en programma’s voor verschillende soorten angsten. Zo kunnen mensen met een angststoornis hier in een veilige omgeving aan blootgesteld worden.

Domotica in huis

Met behulp van domotica automatiseer je bepaalde processen en handelingen in huis. Dit is een uitkomst voor mindervaliden die graag zo zelfstandig mogelijk willen wonen. Domotica systemen worden wel ‘smart home’ systemen genoemd en kunnen verschillende taken in huis makkelijker maken, zoals de thermostaat en de verlichting op afstand aanzetten.

Hulpmiddelen zoals systemen voor huisbesturing en personenalarmering worden vanuit het basispakket vergoed als hier een medische reden voor is. Ook worden er vanuit aanvullende verzekeringen soms ook andere soorten domotica vergoed.

Efficiënter gezond

Gezondheidszorg wordt steeds efficiënter en toegankelijker door het toepassen van de nieuwste innovaties zoals e-health, VR-brillen en artificial intelligence. Ook zorgverzekeraars investeren hier steeds meer in en vergoeden dus vaker dit soort nieuwe ontwikkelingen in de zorgsector.

1 REACTIE

  1. Misschien is het wat kort door de bocht allemaal maar zorgverzekeraars zetten momenteel breed in op de gezondheid van hun verzekeringnemers. Ondertussen proberen zij dezelfde verzekeringsnemers op georganiseerde wijze “al dan niet met kartelafspraken” om de tuin te leiden met gecontracteerde zorg waarbij de kwaliteit van de geleverde zorg aan de verzekeringnemer er kennelijk niet toe doet, een voorbeeld hierbij is de verzekeringnemer die voor een bezoekje aan een oogarts of andere meidischberoepsbeoefenaar soms wel 100km of meer moet reizen. En daarnaast hebben (zorg)verzekeraars de mond vol over gepleegde fraude door zorgverleners en verzekeringsnemers.Alles wordt tot op de draad nageplozen en uitgekauwd en leidt maar al te vaak tot schending van de privacy van de verzekeringnemer, echter is er niemand die de zorgverzekeraar op dezelfde wijze controleert bij onterechte afwijzingen van vergoedingen. Feitelijk is dat omgekeerde fraude en dus net zo goed fraude maar tot nu toe kraait daar geen haan naar omdat verzekeraars kennelijk allemaal brave borsten zijn die zich nooit misdragen. Verzekeraars waren zelfs van plan om hun eigen rechtbank op te zetten hetgeen gelukkig als ontoelaatbaar werd geacht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.