Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe oplossing draagbare ECG meer toegespitst dan Apple Watch

Bert Bukman
Ontwikkelaars uit Litouwen hebben een polsband ontwikkeld die waarschuwt bij boezemfibrilleren. Het apparaat is meer toegespitst op deze functie dan de nieuwe Apple Watch, die ook ECG’s kan maken.
boezemfibrilleren

Mensen die een hartinfarct hebben gehad, hebben een verhoogde kans op boezemfibrilleren, aldus het platform Qruxx tech. Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij je hart onregelmatig en te snel klopt. De patiënten staan hiervoor onder controle bij de cardioloog.

Vroege ritmestoornissen

Maar omdat deze controle slechts een momentopname is, spoort de cardioloog op deze manier alleen chronische ritmestoornissen op. Bij een beginnende ritmestoornis treden aanvallen zo nu en dan op, zijn ze van korte duur en stoppen ze vanzelf. Deze vroege ritmestoornissen blijven vaak buiten beeld van de cardioloog. Terwijl de aandoening ernstige complicaties kan geven, zoals een herseninfarct.

Hartritme registreren

Een niet-invasieve, makkelijk draagbare monitor die continu het hartritme registreert, is daarvoor een oplossing, meent Vaidotas Marozas. Hij is directeur van het Biomedical Engineering Institute van de Technische Universiteit Kaunas in Litouwen. Zijn onderzoeksgroep ontwikkelde een polsband met een multisensorsysteem voor de monitoring van boezemfibrilleren.

Het device bestaat uit twee elementen. Het eerste is een sensor die continu de pulserende doorbloeding in de pols meet. Het tweede is een elektrocardiografisch element dat een controlesignaal genereert. Als de sensor een hartactiviteit meet die op boezemfibrilleren wijst, krijgt de patiënt een vibrerend signaal. Vervolgens kan hij met zijn andere hand het apparaatje aanraken. Dit maakt vervolgens een ECG.

ECG-functie Apple Watch

Het polsbandje is volgens de ontwikkelaars speciaal ontworpen voor oudere gebruikers en eenvoudig toe te passen. Het doet denken aan de ECG-functie van de Apple Watch, een innovatie waarbij sommige artsen vraagtekens plaatsen. Hun vragen hebben niet zozeer te maken met de precisie van de ECG’s van de Apple Watch – alhoewel daarover ook nog onduidelijkheid bestaat – maar de artsen zijn vooral bezorgd over de kans op ‘false positives’ en de druk die daarmee op het zorgstelsel komt te liggen.

Gebruikers van de Apple Watch zijn doorgaans jonger en dan de mensen uit de echte risicogroepen, aldus de Amerikaanse cardioloog Gregory Marcus. ‘We bevelen het maken van deze hartfilmpjes voor hen dan ook niet aan. Tenzij ze deel uitmaken van een risicogroep. Mogelijk veranderingen in het hartritme kunnen bij deze mensen tal van redenen hebben. Die hoeven niet per se tot medisch ingrijpen te leiden.’

Speciaal voor boezemfibrilleren

De polsband van VaidotasMarozas is anders dan de Apple Watch speciaal ontworpen voor de controle op boezemfibrilleren. De polsband werkt in de dagelijkse praktijk echter nog niet zo goed als in de testomgeving. Geavanceerde signaalprocessoren moeten bruikbare informatie nog beter scheiden van ruis door beweging of andere ritmestoornissen.

De onderzoekers werken hiervoor samen met een internationaal team van artsen en wetenschappers van de Universiteiten van Kaunas, Vilnius en Lund en met industrieel designers.

Bovendien willen zij nog functies toevoegen, zoals een algoritme voor de reactie van het hart op inspanning, om het geschikt te maken voor meer soorten hartrisicopatiënten. Een langzame aanpassing van het hart is gerelateerd met een verhoogd risico op hartvaatziekten en risico op sterfte.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.