Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe tbs-kliniek in Utrecht van start

Eindredacteur
FPC 2landen is een nieuw forensisch psychiatrisch centrum in het gebouw aan de Gansstraat waar voorheen ook een tbs-kliniek was gevestigd. Deze kliniek heeft het pand ruim een jaar geleden verlaten om nieuwbouw te betrekken in Almere.
Nieuwe tbs-kliniek in Utrecht van start

Door onverwachte tegenvallers tijdens de verbouwing vond de start van de kliniek later plaats dan oorspronkelijk gepland. Het is de bedoeling dat de kliniek in de komende maanden naar een volledige bezetting toegroeit. FPC 2landen biedt in totaal plek aan 55 patiënten.

Doorstroming

FPC 2landen hanteert een eigentijdse visie op behandeling en patiëntenzorg. Het belangrijkste verschil is dat bij binnenkomst van een patiënt direct in kaart wordt gebracht op welke manier de patiënt naar verwachting zal uitstromen. Met dat beeld voor ogen vult men bij FPC 2landen de behandeling in en bouwt vroegtijdig het contact op met de instelling die het vervolgtraject voor haar rekening zal nemen. In veel gevallen zal dit een ggz-instelling zijn of een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Een soepele doorstroming is dus een belangrijke factor bij de behandeling. FPC 2landen streeft ernaar de reguliere behandeling van circa 5,5 jaar te verkorten en patiënten na circa 3 jaar te kunnen laten doorstromen naar een andere instelling.

Samenwerking

De tbs-kliniek is een zelfstandige stichting, die is ontstaan door samenwerking tussen een bestaande tbs-kliniek (De Kijvelanden in Poortugaal) en een ggz-instelling (het Utrechtse Altrecht). Met de integratie van tbs en ggz hoopt FPC 2landen de kwaliteit van zorg te verbeteren en een soepeler uitstroom te bereiken.

Veiligheid

Tijdens de verbouwing is veel aandacht besteed aan de veiligheid en aan een goede inschatting van risico’s. Alles binnen de kliniek is erop gericht om incidenten te voorkomen, en de veiligheid voor patiënten, medewerkers en omwonenden zo goed mogelijk te borgen. (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

Verblijf in tbs-kliniek neemt weer toe

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.