Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Nieuwe toets sluit buitenlandse arts buiten

Slechts een kwart van de buitenlandse artsen die in Nederland wil werken, slaagt voor de toelatingstest. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Paul Herfs aan het UMC Utrecht.

Artsen met een diploma van buiten de Europese Unie moeten sinds 2005 een tweeledige test doen voor ze zich in Nederland via een verkorte opleiding kunnen kwalificeren. Allereerst een toets van onder meer Nederlandse en Engelse taalvaardigheid, daarna een medischevaardigheidstest. Driekwart van de buitenlandse artsen strandt al bij de taaltoets, constateert Herfs.

Instroom buitenlandse artsen

Voor 2005 beoordeelde de Commissie Instroom Buitenlandse Artsen toelatingsverzoeken van buitenlandse artsen. Deze liet jaarlijks zo’n honderd buitenlandse artsen van buiten de EU toe, die blijkens Herfs’onderzoek snel werk hebben gevonden. Sindsdien zijn er in totaal slechts negentien geslaagd voor het assessment. Dat komt overigens ook doordat Nederland minder vluchtelingen opneemt en artsen uit nieuwe EU-landen geen assessment hoeven te doorlopen.

Taalvaardigheid

Herfs pleit voor een voortraject bij de assessment. “Voorheen konden mensen tijdens hun studie werken aan Nederlandse taalvaardigheid. Nu toetsen we in de eerste fase al dermate streng dat we artsen verliezen. Dat is eeuwig zonde.” De nieuwe taaltoets legt de last hoger dan de oude, die uitging van het niveau dat nodig is om te studeren. “Het probleem is dat er geen cursusaanbod is dat mensen voor dit hoge niveau traint. Mijn aanbeveling is om daar alsnog voor te zorgen.”

Latente talenten

De stichting voor vluchteling-studenten UAF werkt met subsidie van het Europees Vluchtelingen Fonds aan zo’n voortraject. In het proefproject Latente Talenten kunnen mensen taaltrainingen en een cursus Medisch Nederlands volgen. (KK)

Lees ook:

Keurmerk voor bemiddeling buitenlandse krachten

Kwestie: De Tjechen komen

1 REACTIE

  1. Ik woon in Nederland sinds 2004. Door een nieuwe regel binnen EUR, kan mijn opleiding niet afronden. Zonde voor de Nederlandse maatschappij, dat mensen met hoge capaciteiten staan onder hun level werk te doen, terwijl ze meer voor Nederland kunnen betekenen. Als JGZ-arts zou ik graag twee jaar stage bij GGD lopen om mijn in te burgeren, want kennis heb ik al opgebouwd, in plaats twee jaar co-schappen. Triest…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.