Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe tool geeft meldkamer exacte locatie bij nood

Mark van Dorresteijn
RAV Hollands Midden is de eerste Nederlandse ambulancevoorziening die GPS-gegevens van smartphonegebruikers inzet voor exacte locatiebepaling. De tool heet Vaststelling Incident Locatie (VIL) en is vandaag gepresenteerd tijdens Euro Navigator, een internationale conferentie voor 112 meldkamers.
Nieuwe tool geeft meldkamer exacte locatie bij nood
Foto: iStock

Wanneer een persoon 112 belt en wordt doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg in Hollands Midden, kan een centralist dankzij VIL de exacte locatiegegevens snel achterhalen. Op het moment dat de melder zijn locatie niet snel duidelijk kan maken, stuurt de centralist via het meldkamersysteem een sms met daarin een link. Wanneer de melder op zijn mobiele telefoon op deze link drukt, worden de GPS-coördinaten van zijn locatie achterhaald en via mobiel internet direct naar de meldkamer toegestuurd. De centralist stuurt vervolgens de ambulance naar de ontvangen locatie. De locatiegegevens worden gedurende de melding enige tijd bijgewerkt, zodat de exacte locatie zeer nauwkeurig kan worden bepaald, zelfs wanneer de gebruiker nog in beweging is.

Sneller hulp bieden

Tijdens de conferentie gaf Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, voorzitter veiligheidsregio Hollands Midden en lid van het Veiligheidsberaad, het startsein. ‘Het komt in de regio Hollands Midden meerdere malen per week voor dat iemand de meldkamer belt en niet goed kan vertellen waar hij of zij zich bevindt. Dankzij de inzet van VIL kan de exacte locatie nu veel sneller worden achterhaald, waardoor ook sneller hulp wordt geboden. In de praktijk kan dit het verschil maken tussen leven en dood.’ Pieter Haasbeek, Algemeen Manager RAV Hollands Midden: ‘We zijn er trots op dat RAV Hollands Midden VIL als eerste hulpdienst in Nederland in gebruik neemt. We bevelen de mogelijkheden hiervan echter ook van harte aan bij andere hulpdiensten. Het belang van goede ambulancezorg staat voor ons altijd voorop en gezamenlijk kunnen we de zorg voor slachtoffers in de toekomst naar een nog hoger plan tillen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.