Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties14

Nieuwe vereniging voor vrijgevestigde specialisten van start

Mark van Dorresteijn
Medisch specialisten die ontevreden zijn over de huidige belangenbehartiging, hebben een nieuwe vereniging opgericht onder de naam: vereniging vrijgevestigd medisch specialisten (VVMS).
Nieuwe vereniging voor vrijgevestigde specialisten van start

Voorzitter tot de eerste verkiezingen is Milco Linssen, oprichter van de Stichting Bezorgd. Hij wist eerder 3000 medisch specialisten achter zich te krijgen in de strijd tegen loondienst. Het bestuur bestaat uit zes vrijgevestigde specialisten. De vereniging streeft naar minimaal duizend leden per 31 december 2011. Aanmelden is sinds vandaag mogelijk. “We hebben inmiddels al ruim honderd aanmeldingen ontvangen”, aldus Linssen.

Belangen

De VVWS behartigt de belangen van vrijgevestigde specialisten vooral op zakelijk gebied. Linssen legt uit dat de vereniging inzet op herstel van het marktconforme tarief. “Het gaat niet om extraordinair hoge bedragen, maar om een gezond tarief. Daarnaast is het belangrijk dat er een rechtvaardig MTO (modeltoelatingsovereenkomst) komt voor de specialisten zodat zij niet alleen plichten hebben, maar ook rechten. Als de nieuwe MTO verschijnt, en die zit eraan te komen, dan moet de inhoud hiervan goed besproken worden met de specialisten.” De voorzitter vindt dat de MTO absoluut niet doorgedrukt mag worden omdat de impact groot is. “Tot slot zetten we ons in voor het recht op een zelfstandige vestiging. Vrijgevestigden moeten kunnen ondernemen in en met het ziekenhuis, maar bijvoorbeeld ook deels in het ziekenhuis en deels in een eigen kliniek. Het gaat ons erom dat de specialisten niet terecht komen in een verkapte vorm van loondienst waarbij ze wel alle lasten dragen van het ondernemerschap.”

Vereniging

De vereniging is opgericht in navolging van de Stichting Bezorgd. De stichting werd volgens Linssen meer beschouwd als actiegroep “en daarom was het nodig om een vereniging te starten. Gelukkig ben ik nu ook niet meer alleen, maar heb een volwaardig bestuur achter me. Onze eerste focus is nu open gaan en leden werven. Vervolgens gaan we kijken naar hoe we het best de leden kunnen vertegenwoordigen.” Linssen verklaart dat de vereniging inzet op inspraak door alle leden. “Zo stemmen we bijvoorbeeld via internet omdat niet elke specialist altijd kan komen opdagen tijdens bijeenkomsten en het gaat toch om een belangrijk deel van hun toekomst. Dit gaat op een veilige manier en is goed geborgd in onze werkwijze.”

De Orde

De oprichting van de VVMS moet ook een einde maken aan het monopolie van de Orde van Medisch Specialisten. “Er is eigenlijk nooit tegenwicht geweest voor de Orde. Daardoor is veel weggegeven. Het is daarom zinvol om met meerdere partijen te zijn. De VVMS gaat zich vooral richten op zakelijke belangen. Op die wijze kan de Orde zich richten op kwaliteit en protocollen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Stichting Bezorgd: Akkoord Orde-VWS is optische illusie

Stichting Bezorgd naar rechter om dreigend kwaliteitsverlies

Resultaat over tarieven vrijgevestigde specialisten bereikt

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

14 REACTIES

 1. @Hendrik: geen tweespalt, die breng jij met je positionering van de vvms als hardliners erin. Geen hardliners, maar realistische voorvechters voor behoud van de professie. Inhoudelijk, en zakelijk. En de patient centraal als uitgangspunt, en niet als loze slogan. Geloof je niet he?
  Nepondernemers? Aan de kostenkant willen ze ons maar al te graag als ondernemers zien. Denkt iemand nog serieus dat we niet aan de Balkenendenorm voldoen?

 2. Lees alle reacties
 3. Als de specialist zijn autonomie verliest zijn we ver van huis. Regelcapaciteit is van groot belang voor het uitoefenen van de meeste beroepen.
  Wel ben ik erg nieuwsgierig naar de voordelen van deze ontwikkeling voor de patient. Een keuze voor wel of niet doorwerken vind ik logisch, maar met name om te voorkomen dat er wachtlijsten onstaan: gewoon in het kader van zorgplicht die wij als zorgaanbieders allemaal hebben. In mijn ogen een plicht geen recht.
  Hoe het was was niet goed, en hoe het zou kunnen worden moet nog blijken. Maar mij lijkt wel dat het risico van polarisatie tussen politiek en specialisismen mee moet worden genomen in de ontwikkelingen. Ik zie hierin helaas nog steeds geen middenweg, maar lijkt me wel noodzakelijk dat die er komt.

 4. Daar gaan we weer! De oude tweespalt die de LSV/Orde/specialistenwereld al decennialang verdeeld houdt is hiermee weer eens bevestigd: de hardliners met veel oog voor de inkomsten en de anderen met veel oog voor een maatschappelijk aanvaarde positie. Welke overigens in het geheel niet slecht is!

 5. heel goed. heb me aangemeld. de ‘arbeidsvoorwaarden’ van medisch specialisten zijn belachelijk. zij zijn speelbal van den haag en verzekeraars aan het worden. fatsoenlijke behartiging van zakelijke belangen is hard nodig voor de autonomie en voor de toekomst van het beroep!

 6. Super! Ik ben ook al aangemeld. De orde heeft inderdaad alles verkwanseld. En wie is de orde nou helemaal. Hoeveel leden hebben zij dan in verhouding tot het totale aantal medisch specialisten?
  De huidige regelgeving zet je als vrij ondernemer aan alle kanten vast: er is geen bodem qua inkomen (prima je bent zelf ondernemer) er is echter wel een plafond (dat is raar, een groenteboer heeft toch ook geen omzetplafond). Op het moment dat je aan je plafond voor het einde van het jaar, heb je ook weer pech: doorwerken zul je, er mogen geen wachtlijsten ontstaan. De ziekenhuisdirectie krijgt steeds meer over joou te vertellen.
  Oftewel: via alle kanten wordt de bankschroef aangedraaid, waarbij je zelf de enige risicodragende factor in het geheel wordt en op geen enkele manier iets ten voordele kunt aanwenden. Nogmaals: met dank aan de OMS
  Ik hoop van ganser harte dat de VVMS zich goed gaat roeren…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.