Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe warmtekrachtcentrale AMC

De nieuwe energiecentrale van het Academisch Medisch Centrum ( AMC) in Amsterdam is deze week in gebruik genomen. Deze warmtekrachtcentrale voorziet het AMC van stroom. De nieuwe installatie gaat efficiënter om met energie en stoot minder vervuilende gassen uit.
Nieuwe warmtekrachtcentrale AMC

Het AMC krijgt al dertig jaar stroom via een warmtekrachtcentrale. Ook als het openbare net uitvalt, is het AMC dus verzekerd van elektriciteit. De oude centrale zat aan het eind van zijn technische levensduur. In de loop der tijd is bovendien de behoefte aan beschikbare stroom groter geworden en zijn de milieueisen strenger geworden. Daarom is de centrale volledig verbouwd. Nu kan de energiecentrale 12 megawatt aan stroom opwekken, waardoor deze een middelgrote plaats van elektriciteit kan voorzien.

Minder koolstofdioxide
De warmteterugwinning verloopt efficiënter en de nieuwe centrale heeft een betere rookgasreiniging. Daardoor stoot deze minder koolstofdioxide (CO2) en stikstofoxide (NOx) uit.

Koeling
Voor de koeling maakt de nieuwe centrale gedeeltelijk gebruik van koud water uit de Ouderkerkerplas. Onderin de plas is het water altijd zes graden Celsius. Dat wordt opgepompt en ingezet om het AMC mee te koelen. Het opgewarmde water gaat vervolgens terug naar de Ouderkerkerplas.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.