Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nivolumab valt tegen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In een klinische trial met Opdivo (nivolumab) onder nieuwe patiënten met longkanker is geen significant verschil te zien tussen de nieuwe immunotherapie en een behandeling met reguliere chemotherapie.
longkanker.jpeg

Dat liet fabrikant Bristol-Meyers Squibb afgelopen vrijdag weten aan Amerikaanse kranten.

Trial
De trial bestond uit 541 patiënten met gevorderde, niet kleincellige longkanker. Zij hadden allen nog geen eerdere behandeling met chemotherapie ondergaan. De ene groep kreeg Opdivo, de andere chemotherapie. Opdivo had verergering van de ziekte moeten vertragen en de levensduur moeten verlengen. Dat kon niet worden aangetoond.  

Immunotherapie
Na de bekendmaking kelderde het aandeel van Bristol-Myers Squibb met zestien procent waarmee de farmaceut twintig miljard dollar verloor. Een tegenvaller voor de fabrikant die zijn positie als marktleider had gehoopt te verstevigen.

VWS
Nivolumab is een van de nieuwe medicijnen tegen kanker die werken op het immuunsysteem. Het versterkte immuunsysteem zou hiermee kankercellen aanvallen. Het middel lijkt zo veelbelovend dat het in Nederland tot de markt is toegelaten, zij het nadat VWS-minister Schippers de prijs naar eigen zeggen substantieel naar beneden had gekregen. Eerder dit jaar adviseerde het Zorginstituut Nederland nog het middel niet in het basispakket op te nemen omdat de hoge kosten, van 46 tot 74 miljoen per jaar, naar zijn mening niet opwegen tegen de opbrengsten. Het instituut noemde een gemiddelde overlevingswinst van drie maanden ‘niet bijzonder effectief’.  

Melanoom
Opdivo kost in de Verenigde Staten bijna dertienduizend dollar per patiënt per maand. Als eerste is het middel ingezet voor de behandeling van melanoom (huidkanker). Daarna is het middel uitgeprobeerd bij patiënten met uitbehandelde longkanker, patiënten met nierkanker en bij een bepaalde vorm van lymfeklierkanker.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.