Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nobelprijs geneeskunde naar Amerikanen

STOCKHOLM - De Amerikanen Andrew Fire en Craig Mello krijgen dit jaar de Nobelprijs voor de Medicijnen voor hun onderzoek naar de beheersing van genetische informatiestromen. Dat heeft het Nobelcomité vandaag in het Zweedse Stockholm bekendgemaakt.

Zij krijgen de onderscheiding voor hun onderzoek naar het mechanisme dat bepaalde genen kunnen worden uitgeschakeld, de zogenoemde RNA-interferentie. Dubbelstrengst-RNA, rubonucleïnezuur, dirigeert de aanmaak van eiwitten. Fire en Mello publiceerden al in 1998 over hun vinding.

Stilleggen

In wetenschappelijke kringen worden de Amerikanen al een tijdje getipt als toekomstig Nobelprijswinnaars. Sinds hun gezamenlijke publicatie in het vakblad Nature in 1998 is duidelijk dat de onderzoekers baanbrekend werk verrichten op het gebied van RNA-interferentie. Fire ontdekte dat je door dubbelstrengs RNA in te brengen in een cel de werking van afzonderlijk genen kunt stilleggen.

Bestijden

Onderzoekers hopen met deze technieken verschillende ziekten te bestrijden waaronder kanker en aids. Veel virussen, kankers en genetische ziekten danken hun ziekmakende vermogen immers aan de activiteit van slechts een klein aantal genen. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.