Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NPCF: Ontwikkeling e-health gaat te traag

Annelies Vermeulen
De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt de ontwikkelingen op het gebied van e-health in Nederland veel te traag gaan. De mogelijkheden om via slimme ICT en internet zorg te verlenen en te organiseren worden volgens de federatie veel te weinig benut.
NPCF: Ontwikkeling e-health gaat te traag

De NPCF roept daarom partijen in de zorg op om haast te maken. Wilna Wind, algemeen directeur van de NPCF: “Waar sinds 2000 vooral gepraat is over e-health, wordt 2011 wat ons betreft het jaar van de uitvoering.”

EPD

Een veelzeggend voorbeeld van te trage ontwikkeling van e-health is het elektronisch patiëntendossier (EPD). Over dit onderwerp wordt al acht jaar gesproken, maar patiënten hebben tot op de dag van vandaag nog steeds niet de mogelijkheid om via internet hun medische gegevens te raadplegen of zelf bij te houden. De NPCF roept minister Schippers dan ook op om dit snel te regelen. Wilna Wind: “Onze bankzaken kunnen we al jaren veilig via internet regelen. Waarom is het voor de meeste patiënten nog steeds niet mogelijk om via internet hun eigen behandeling te sturen? Alle betrokken partijen moeten nu al het mogelijke doen om hier de komende tijd belangrijke stappen in te zetten.” Ook uit andere voorbeelden blijkt de behoefte van patiënten aan nieuwe vormen van zorgverlening. Wind: “Ook iets relatief eenvoudigs als huisartsenconsult via e-mail komt te langzaam op gang. Er zijn veel patiënten die openstaan voor zo’n nieuwe vorm van dienstverlening. Wij denken dat daar belangrijke winst valt te halen. Winst op het vlak van kwaliteit, maar zeker ook als het gaat om het besparen van kosten.”

Mogelijkheden

Tijdens het NPCF-congres gisteren werd duidelijk welke mogelijkheden e-health nu al biedt. Zo presenteerde Maarten Ploeg, directeur van Diabetesvereniging Nederland, de resultaten van mijndiabetes.nl. Dit internetportaal biedt stap voor stap de mogelijkheid tot het maken en bijhouden van een persoonlijk diabetesdossier. Maarten Ploeg over de resultaten: “Met deze internetpagina willen we een netwerk opbouwen tussen mensen met een chronische aandoening en alle partijen die betrokken zijn bij diabeteszorg. Inmiddels maken al 15.000 mensen gebruik van de pagina die het hun makkelijker maakt om advies te vragen, een bestelling te doen voor diabeteshulpmiddelen of tussentijds inzage te hebben in alle declaraties bij de zorgverzekeraar. Een ander interessant initiatief dat op het congres aan bod kwam was mijnzorgnet.nl. Jan Kremer, directeur van MijnZorgnet legde de toehoorders uit: “Via mijnzorgnet.nl kan iedereen lid worden van één of meerdere communities waar patiënten, mantelzorgers en zorgverleners elkaar treffen. Dat kunnen algemene communities zijn over bijvoorbeeld Parkinson of zogenaamde digitale poli’s vanuit bijvoorbeeld het IVF-team in Nijmegen. Een bijzondere community is die waarvan je als patiënt zelf de eigenaar bent en waar jouw zorgverleners lid van kunnen worden. Zo kun je als patiënt werkelijk centraal komen te staan. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

NPCF wil snellere invoering landelijk EPD

NPCF en CG-Raad willen fuseren

NPCF vraagt Eerste Kamer om invoering EPD

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.