Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

NU’91: ‘PVV-miljoenen hebben al lang beschikking’

Voor negentig procent van de 370 miljoen euro aan PVV-gelden voor de sector verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) liggen al bestedingsplannen. Dat terwijl Abvakbo FNV het uitgeven van deze miljoenen de inzet wil maken bij de komende onderhandelingsronde voor de cao VVT. NU’91 zet hier vraagtekens bij.
NU’91: ‘PVV-miljoenen hebben al lang beschikking’

Vakbondsbestuurder Lilian Marijnissen gaf gisteren in Zorgvisie aan dat de besteding van de zogenoemde intensiveringsgelden voor VVT, ook wel ‘pvv-geld’ genoemd, de inzet moet worden van de komende ronde cao-onderhandelingen volgende week. Volgens vakbond Abvakabo FNV moet de 350 miljoen euro die het kabinet heeft vrijgemaakt voor deze sector uitgeven worden aan langere contracten en het stoppen van verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Harde afspraken

‘Over die 370 miljoen euro zijn al lang heel harde afspraken gemaakt door VWS en de beroepskoepels ActiZ, V&VN, VGN en GGZ Nederland en een deel is zelfs al uitgegeven’, zegt Gorrit Smit, belangenbehartiger regio Oost van vakbond NU’91. ‘Dit geld gaat deels naar bijscholing en deels naar het aannemen van nieuwe mensen, met name aan de onderkant van het loongebouw. Dat wil zeggen helpenden en assisterenden van het niveau 2. De harde afspraak in het convenant is dat er 85.00 fte bijkomt specifiek voor de ouderenzorg.’

Vraagtekens

NU’91 zet volgens Smit vraagtekens bij de eis van collega-bond Abvakabo om over de besteding van het geld te willen praten tijdens de cao-onderhandelingen. ‘De procedure rondom die intensiveringsgelden is al lang geleden ingezet. Het is zo dat werkgevers met hun Ondernemingsraden bestedingsplannen hebben gemaakt. Deze plannen zijn vervolgens ter goedkeuring voorgelegd aan ActiZ en die koepel heeft op haar beurt de plannen weer voorgelegd aan VWS. De bonden zijn in dit traject vaak gehoord.’

Lilian Marijnissen

Volgens Marijnissen is er wel degelijk reden om de besteding van de gelden te bespreken. ‘Ten eerste zijn deze afspraken helemaal niet zo hard, men kan zich te allen tijde terugtrekken. Ten tweede zijn die plannen vaak geheim. Wij kennen ze niet en hebben veel leden van ondernemingsraden gebeld en dan krijgen we vooral te horen dat zij niets weten over bestedingsplannen. Op de werkvloer zijn die plannen al helemaal niet bekend. In de vijf maanden dat het geld beschikbaar is, zijn er nog heel weinig extra mensen aangenomen. En ten slotte willen we dat naast mensen van niveau 2 ook hoger opgeleide mensen worden aangenomen .’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

PVV-geld inzet nieuwe ronde cao VVT

Verdeelde bonden herstarten onderhandelingen cao VVT

Onderhandelingen cao-VVT al direct afgebroken

8 REACTIES

 1. @Anneke Bakker: het ging in totaal om 12.000 extra mensen, maar dan inclusief GGZ en GHZ. In totaal 8.500 voor de (intramurale) ouderenzorg. Ook binnen GGZ en GHZ zijn al de nodige plannen gemaakt, en deels uitgevoerd.
  Overigens ben ik het wel met Marijnissen eens dat we graag in het convenant dat afgesloten is tussen o.a. ministerie en V&VN meer aandacht hadden gezien voor de kwalificatieniveaus boven 2.
  Maar voor de duidelijkheid: dit kan niet geregeld worden aan de CAO-tafel.

 2. Lees alle reacties
 3. @Janny, hoe behartenswaardig uw pleidooi ook is, de intensiveringsmiddelen zijn voor de intramurale zorg bedoeld. Er zijn daadwerkelijk miljoenen naar de verpleeghuis- en verzorgingshuiszorg gevloeid die ook daadwerkelijk in uitbreiding van zorgformatie leiden. gun het die groep oudere zorgbehoevende mensen. geef de strijd voor de thuiswonenende mens die HH nodig heeft niet op en ook niet voor de medewerker. verwar het echter niet.

 4. De waarheid van het verhaal van de politiek en van mv Marijnissen (Abvakabo) zal ergens in het midden liggen maar wat in ieder geval zeker is: er komen geen miljoenen naar de zorg en extra handen aan het bed al helemaal niet!
  Bijvoorbeeld: zorg die ouderen het eerst en het meest nodig hebben om langer thuis te kunnen blijven wonen is huishoudelijke verzorging. Deze verzorging heet al jaren geen huishoudelijke verzorging meer maar hulp bij het huishouden: HH (!) en is opgedeeld in HH1, HH2, HH3.
  Gemeenten (Wmo) zijn verantwoordelijk voor indicatie van deze hulp en zorgaanbieders voeren deze hulp uit. De huishoudelijke verzorging met daarin vroeger ook aandacht en signaleren, is dus lang verdwenen, en de huishoudelijke hulp staat op het punt om te verdwijnen.
  Gemeenten indiceren nl geen HH 2 en HH3 meer, vinden zij te duur.
  Zorgaanbieders hebben daardoor een giga probleem om hun medewerkers huishoudelijke hulp (in heel Nederland!) aan het werk te houden, en er dreigt ontslag voor velen, en voor alle anderen als er al werk voor ze is, een teruggang in salaris naar schaal 10: € 9,54 bruto per uur!
  Hiervoor gaat bijna niemand meer werken, ook geen vrouwen in de bijstand.
  Meer handen in huis en aan het bed?
  Gorrit Smit zegt “over die 370 miljoen euro zijn al lang heel harde afspraken gemaakt, een deel is zelfs al uitgegeven’. Aan wat en wie zou ik graag willen weten!
  Want lezer, leer uw les en vraag eens aan de zorgaanbieders in uw regio naar de aantallen medewerkers in opleiding, en de aantallen nieuwe medewerkers die zij hebben aangenomen: die aantallen zijn vast op een hand te tellen!
  Niet alles wat de bonden doen is geweldig maar laat mv. Marijnissen/Abvakabo asjeblieft opkomen voor de medewerkers in de zorg en ik hoop van harte dat de zgn intensiveringsgelden voor VVT worden vastgelegd in de nieuwe Cao!
  En dat de bonden hier samen optrekken ipv elkaar af te vallen!
  Want de politiek speelt hier weer handig op in: en de aangekondigde 1,6 miljard aan bezuinigingen door de Kunduz-coalitie worden nu al mondjesmaat ingevuld.

 5. lekker bezig fnv. oprekken die boel zodat de hard benodigde extra handen aan het bed nog meer vertraging oplopen. vrijwel elke zorgorganisatie heeft er al concrete plannen voor die goedgekeurd zijn door een zorgkantoor…ga nu maar gewoon onderhandelen over de cao dan wordt het nog wat dit jaar…

 6. Mw. Marijnissen moet zich beperken tot haar rol. Wat zij geheim noemt, is gewoon voor haar, cq integraal voor haar vakbond, niet beschikbaar. Misschien moet AbvaKabo zelf zorg gaan bieden om te ervaren ( en dan maar te bewijzen) hoe zorgorganisaties echt werken. Als ze politiek wil bedrijven moet ze een ander vak kiezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.