Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

NVA niet blij met verkorte opleiding anesthesiemedewerker

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) voorziet grote problemen voor de patiëntveiligheid en de continuïteit van zorg met de komst van de verkorte opleiding voor anesthesiemedewerkers.
NVA niet blij met verkorte opleiding anesthesiemedewerker

Dat is de reactie van de vereniging op de verkorte opleiding van het Medisch Spectrum Twente (MST) en de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) als wapen tegen het personeelstekort in de operatiekamers. De verkorte opleiding beslaat achttien maanden. Dat is de helft van de landelijke, door het College Ziekenhuis Opleidingen (CZO) erkende opleiding tot anesthesiemedewerker.

Bestuur distantieert zich

Het bestuur van de NVA laat weten zich te distantiëren van dit opleidingsplan. “Zonder enige vorm van vooroverleg met de NVA en andere betrokken partijen als de Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers en lokale anesthesiologen hebben de raden van bestuur gemeend een verkorte opleiding tot anesthesiemedewerker te kunnen inrichten. Wij adviseren onze collegae ter plaatse geen medewerking te verlenen aan dit initiatief.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Bijna helft anesthesisten komt uit buitenland

Nieuw opleidingsconvenant OK-personeel Gelderland

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. De BIG registratie is van toepassing op de nieuwe vorm van opleiden. Deze vorm op HBO niveau geeft je de mogelijkheid om zowel verpleegkundige als anesthesiemedewerker te worden. Het is een reguliere opleiding en zeer geschikt voor schoolverlaters of mensen uit een ander vakgebied met de behoefte tot omscholen.
    Voor de verkorte opleiding wil ik als verpleegkundige zeker pleiten. Er gaat namelijk veel kostbare tijd verloren in het behandelen van stof welke door een vorige opleiding is behapt, soms zelfs meerdere malen als je kijkt naar specialisaties van mensen. Het opleiden van de groep verpleegkundigen zou er dan ook anders uit moeten gaan zien. Je kunt het zien als een volgende specialisatie. Een post HBO opleiding waarin het werken en ervaring op de ok voorop staat en met 1 dag in de week college en vrijstellingen, voor nogal wat onderdelen, prima nieuwe anesthesiemedewerkers kunnen worden afgeleverd. Ik denk dat hier veel mensen voor geinteresseerd zullen zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. Heeft het CZO hier toestemming voor gegeven? Vrij recentelijk is het curriculem tegen het licht gehouden door het CZO met iedereen in Nederland die iets in opleiden en begeleiden van anesthesiemedewekers doet. Dit heeft vele ronden beslagen. En daar is de huidige opleiding op gebaseerd. Als het korter wordt dan doe je dus ernstig geweld aan de kwaliteit van de opleiding. Ja,het kan korter maar dan heb je geen anesthesiemedwerker maar een veredelde dokterassistent en daar wilden we nu juist van af.

  4. Niet meer dan terecht,niemand is blij met verkorte opleidingen in de zorg; ik was stom verbaasd dat er voor anesthesie medewerkers een verkorte opleiding was. Als er jarenlang verzuimd is om mensen op te leiden kun je het nu niet zomaar even afraffelen. Hoe het anders op te lossen? Ik ben er van overtuigd dat als personeel in de zorg met meer respect behandelt en een fatsoenlijk salaris betaald, er vanzelf meer mensen de opleiding gaan doen. De anesthesie medewerkers en de rest van het personeel op de OK zijn te belangrijk om met een vaag snelle opleiding te waken over het leven van de patiënt. En zoals ik al eens eerder gesteld heb, artsen kunnen niets zonder het ondersteunend personeel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.