Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

NVVE: Levenseindekliniek is haalbaar

Mark van Dorresteijn
Het is haalbaar om in Nederland een levenseindekliniek te beginnen waar mensen worden geholpen hun leven te beëindigen. Dit stelt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) in het tv-programma Nieuwsuur.
NVVE: Levenseindekliniek is haalbaar

Volgens een onderzoek van de NVVE zijn verschillende instellingen, zoals hospices en ziekenhuizen, bereid mee te werken aan een levenseindekliniek. “Een Raad van Bestuur van een ziekenhuis zei zelfs: kom maar, wanneer beginnen we?”, zegt NVVE-directeur Petra de Jong in de Volkskrant. “Ook zijn er voldoende artsen en verpleegkundigen die er willen werken.” Namen worden voorlopig niet bekendgemaakt.

Wanhoop

Euthanasie is toegestaan bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden. De NVVE zegt geregeld mensen te zien met een doodswens die wel in aanmerking komen voor euthanasie, maar geen gehoor vinden bij hun arts. “Vaak weigeren artsen omdat ze niet goed weten wat er mag, en omdat ze bang zijn voor juridische consequenties. Voor deze gevallen zouden er artsen moeten komen gespecialiseerd in levensbeëindiging.” Afgewezen patiënten zijn soms wanhopig, zegt De Jong. “Wij spreken partners die gevangenisstraf willen riskeren om te helpen. Ook kiezen mensen soms voor gruwelijke manieren van zelfdoding. We horen dat in verzorgingshuizen patiënten zichzelf soms in brand steken.”

Opzetten kliniek

De NVVE wil de kliniek niet zelf opzetten, maar zoekt daarvoor een partner. Per jaar moet er plek zijn voor duizend mensen, die er volgens schattingen gemiddeld drie dagen zullen liggen, na een ‘zorgvuldig poliklinisch voortraject’. “Ik verwacht dat dit een hele blije kliniek zal worden”, zegt De Jong. “De doodswens die iemand al heel lang heeft, zal daar eindelijk ten uitvoer worden gebracht.”

KNMG is tegen

Artsenfederatie KNMG vindt speciale levenseindeklinieken onwenselijk. Zorgvuldige besluitvorming over de dood vraagt om een open blik, niet om een tunnelvisie waarin de dood de enige uitkomst is. Ook kost het vaststellen of het lijden van de patiënt uitzichtloos en ondraaglijk is en of redelijke alternatieven ontbreken doorgaans meer tijd dan de drie dagen die de NVVE voorstelt. Een levenseindekliniek wekt bovendien ten onrechte de verwachting van een recht op euthanasie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Bekijk de uitzending:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Item over levenseinde begint op 10:32

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. bovenstaande reactie kan ik mij wel voorstellen. Maar in de afgelopen jaren is er veel verbeterd in palliatieve zorgverlening. Dus ik vraag mij wel af uit welke periode de voorbeelden komen. Overigens voorbeelden waarbij ik mij afvraag of er geen klacht is ingediend,omdat dit onder onnodig lijden valt. Maar een ‘kliniek’ waar je binnen drie dagen gaat overlijden kan geen alternatief zijn. De emotionele belastbaarheid in hospices is voor verplegend personeel al groot. Maar hier gaat het ahw aan de lopende band. Ook voor de medici is de keuze zwaar. Het is geen technische handeling, maar een overwegen van enerzijds de medicus en het doel van zijn handelen en anderzijds de vraag van de patient (hij die lijdt). Natuurlijk staat er bij dat er zorgvuldig poliklinisch voortraject zal zijn: maar hoe realiseer je voorwaarden waar aan een euthanasie aan moet voldoen.

  3. geachte mevrouw
    Bij deze hoop ik dat deze kliniek van de grond komt daar er daardoor veel menselijk leed kan worden voorkomen,mijn vader had leverkanker en is uit wanhoop van een 12 hoog flat in zeist afgesprongen omdat hij niet de goede weg werdt gewezen door de artsen, mijn echtgenote heeft een verstervings proces moeten doormaken omdat de arts weigerde om mijn vrouw uit haar lijden te verlossen terwijl dat wel met hem was afgesproken in het bijzijn van onze dochter, mijn vrouw had een hersentumor en kon na operatie niet meer praten en kon zelf niet meer aangeven wat zij wilde het enige wat ik van de arts te horen kreeg was als haar nu morfine geef blijft ze dood aan mijn naald hangen uiteindelijk is mijn vrouw gestikt daar hersenfuctie,s niet meer werkte,ik heb 7 weken niet meer met mijn vrouw kunnen praten daar zij niet meer kon spreken,hopelijk komt uw kliniek van de grond zodat mensen niet zolang moeten lijden en een eigen beslissing kunnen nemen ( heel veel sucses met uw werk)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.