Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

NVVE opent meldlijn hulp bij zelfdoding

Mark van Dorresteijn
De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, opent vanaf 15 augustus een meldlijn voor mensen die naasten hebben geholpen bij zelfdoding.
NVVE opent meldlijn hulp bij zelfdoding

Met de actie wil de NVVE duidelijk maken in welke schrijnende situaties mensen terecht kunnen komen. ‘Als ze geen hulp kunnen of durven geven en hun dierbare beëindigt op eenzame en/of gruwelijk wijze zijn leven, moeten zij met deze wetenschap verder leven.’

Als voorbeeld noemt de organisatie Albert Heringa. Hij hielp zijn 99-jarige moeder bij zelfdoding en meldde dit bij het Openbaar Ministerie. Daarover is ook een documentaire gemaakt. Herringa wacht nu al tweeënhalf jaar op een besluit van het OM. ‘Blijkbaar zit het Openbaar Ministerie enorm met de situatie in zijn maag en weet niet hoe te handelen’, aldus de NVVE.

Dilemma

Woordvoerder Walburg de Jong licht toe dat familie vaak voor een dilemma staat. ‘Aan de ene kant willen ze niets strafbaars uitvoeren, maar zij willen dierbaren ook niet ondraaglijk laten lijden. Hulp bij zelfdoding is momenteel verboden volgens artikel 294 van het Wetboek van Strafrecht. Een oplossing zou zijn om die wet te schrappen. Voor moord of doodslag zijn namelijk andere wetten. Bovendien is hulp bij zelfdoding niet strafbaar in veel landen.’

Een andere oplossing is volgens de organisatie het gebruik van een laatstewilpil. Daarmee kunnen mensen zelf de regie houden en hoeven zij hun naasten niet met strafbare handelingen te belasten.

Hulp bij zelfdoding

Bij hulp bij zelfdoding moet bijvoorbeeld worden gedacht aan het in het buitenland verzamelen van middelen voor zelfdoding, het aanschaffen van gastankjes tot zelfs het kussen drukken op het gezicht bij een mislukte poging.

Verzamelde verhalen over hulp bij zelfdoding

De verhalen die doorgegeven worden via de meldlijn komen (indien met toestemming) terecht op Geachtekamerleden.nl. Op deze website staan verschillende verhalen over hulp bij zelfdoding.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

Nederlander in Australië veroordeeld wegens hulp bij zelfdoding

OM vervolgt SVL voor hulp bij zelfdoding in verpleeghuis

Forse stijging euthanasieverzoeken in Albert Schweitzer

De euthanasiearts komt bij u thuis

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. nee helemaal niet dat helpt voor geen meter zelf heb ik daar onder vinding van het is onze eigen zoon die dat gedaan heeft aan zo’n persoon merkt je helemaal niets dan hoeft men niet te bellen!!en als je gaat bellen dan ben je al te laat dus bellen heeft geen enkele zin Heleen je hebt helemaal gelijk want men weet niet waar men over praat

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.