Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NVZ: privacy hindert uitwisseling zorginformatie

Het evenwicht tussen maximale privacy en het optimaal toegankelijk maken van medische informatie is zoek. Dat zegt NVZ-directeur Margot van der Starre in reactie op het rapport 'Staat van de Gezondheidszorg 2011' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
NVZ: privacy hindert uitwisseling zorginformatie

De balans is te ver doorgeslagen naar maximale privacyhandhaving, zegt de NVZ. Naast privacy moet ook patiëntveiligheid een belangrijke rol spelen bij de uitwisseling van patiëntengegevens.

Landelijk epd

De brancheorganisatie noemt de blokkade die de Eerste Kamer dit voorjaar opwierp tegen de wet op het elektronisch patiëntendossier een gemiste kans. De Eerste Kamer vond de privacy van patiënten onvoldoende gewaarborgd. Van der Starre: “Een landelijk epd had het mogelijk gemaakt informatie over ingewikkelde zorgprocessen te stroomlijnen en te zorgen voor eenduidige gegevensuitwisseling tussen zorgverleners. Wij hadden liever gezien dat er met het epd levens waren gered.” De NVZ onderschrijft de conclusie dat de informatie-uitwisseling binnen en tussen zorginstellingen beter kan en moet en zegt een doorstart van het epd te steunen. “Naar ons idee waren de waarborgen voor privacy voldoende. Sterker nog: bij overtreding was het mogelijk geweest om sancties op te leggen.”

Standaardisatie

De inspectie houdt in haar rapport verder een pleidooi voor standaardisatie van informatie-uitwisseling, inhoud, terminologie en techniek. Zij pleit voor de instelling van een commissie om deze standaarden te bepalen. De NVZ vindt dat niet ver genoeg gaan en vindt dat het ontwikkelen en toepassen van deze standaarden zo snel mogelijk in gang moet worden gezet. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees meer:

Privacy First stuurt brandbrief aan Tweede Kamer

Schippers belooft betere privacy

Privacy First eist stop van doorstart EPD

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.