Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NVZ start bodemprocedure

De NVZ vereniging van ziekenhuizen start binnenkort een bodemprocedure over de ziekenhuisbekostiging. Hiermee wil de vereniging duidelijkheid krijgen over de vraag wie verantwoordelijk is voor stijging van de zorgvraag.
NVZ start bodemprocedure

De ziekenhuizen vinden dat de verantwoordelijkheid voor het volume de afgelopen jaren ten onrechte op hen is afgewenteld. Introductie van maatstafconcurrentie zal dit versterken. Volgens de NVZ staat betaalbare, kwalitatief goede en toegankelijke zorg op het spel. Begin vorig jaar kondigde de NVZ haar bodemprocedure al aan, toen bekend werd dat er een budgetoverschrijding was van 523 miljoen euro.

Geen oplossing

Volgens de NVZ is dat geen resultaat van ondoelmatigheid, maar van een te lage inschatting van de zorgvraag door het ministerie van VWS. Toenmalig VWS minister Hoogervorst wilde de ziekenhuizen echter een budgetkorting opleggen. De kortgedingrechter verhinderde dit en vond dat partijen opnieuw met elkaar om tafel moesten gaan. Dit overleg leidde weliswaar tot halvering van de budgetkorting, maar bracht geen oplossing voor de volumeverantwoordelijkheid. Een uitspraak in de procedure wordt eind 2008 verwacht. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

NVZ vindt dreigende budgetkorting onacceptabek

Rechter zet streep door budgetkorting

NVZ woedend op Hoogervorst

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.