Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NZa adviseert groeiruimte ziekenhuiszorg te reserveren

Zet een deel van het macrobudget voor medisch specialistische zorg voor 2012 opzij en keer het pas uit als duidelijk is welke verschuivingen er in de zorg plaats hebben gevonden. Dat is in het kort wat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) minister Schippers van VWS adviseert.
NZa adviseert groeiruimte ziekenhuiszorg te reserveren

Later uitbetalen

Omdat de minister met de Orde van medisch specialisten heeft afgesproken dat zij zich aan een totale groei van maximaal 2,5 procent zullen houden, is het logisch dat de minister dit groeigedeelte opzij zet, suggereert de NZa. In 2013 zou duidelijk moeten worden wat de verschillen zijn geweest in de hoeveelheid geleverde medisch specialistische zorg. Dan zal het gereserveerde deel met terugwerkende kracht kunnen worden verdeeld onder de medisch specialisten. Het gaat om een bedrag van circa vijftig miljoen euro. Dit betekent in de praktijk dat het macrobudget voor medisch specialisten in 2012 gelijk blijft aan dat van 2011.

Verdeelprobleem

Ziekenhuizen krijgen volgend jaar geen vast budget meer. Medisch specialisten krijgen hun budget via de ziekenhuisbesturen en verdelen het onderling. Dit geldt alleen voor de vrijgevestigde medisch specialisten. Niet alleen het macrobudget is begrensd, ook is er per ziekenhuis een omzetplafond dat de NZa zal vaststellen. Het probleem is hoe de verdeling tot stand moet komen, omdat nu nog niet bekend is waar en hoe ziekenhuizen precies gaan samenwerken en wat het effect daarvan is. Vandaar het advies aan de minister om een jaartje te wachten. De minister wil de dynamiek in de sector bevorderen maar anderzijds de kosten beheersen. Met het advies van de NZa zou zij de concurrentie beter kunnen stimuleren.

Zbc’s

Om aan de zorgen van zbc’s tegemoet te komen, adviseert de NZa om binnen het achter te houden groeigedeelte weer een deel te reserveren voor zorg in zbc’s. In het nieuwe financieringsmodel zal de omzetgroei van de ene specialist ten koste gaan van het plafond van de ander, omdat de instelling gebonden zit aan een maximum. Zbc’s zijn bang buiten de boot te vallen omdat er voor hen geen budget meer over zou zijn. Met als gevolg dat geen medisch specialist nog in een zbc wil werken.

Beperkt

De NZa laat weten dat veldpartijen die de NZa heeft geconsulteerd, instemmen met de voorgestelde methodiek en het eens zijn met de conclusie dat de ruimte voor dynamiek beperkt is. (Zorgvisie – Carina van Aartsen /Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Schippers ‘gijzelt’ specialist in ziekenhuis

Zbc’s: de andere kant van de medaille

Zbc’s woedend vanwege deal Orde, VWS en NVZ

Zbc’s vrezen kaalslag budgettering zorg

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.